Ansa: De la inimă la intestine și creier, toate organele atacate de coronavirus

Ansa: De la inimă la intestine și creier, toate organele atacate de coronavirus

Nu numai plămânii și inima: infecția provocată de noul coronavirus SarsCoV2 este o boală sistemică ce afectează întregul organism, dăunând vaselor de sânge, rinichilor, intestinelor, ochilor și creierului. Virusul, raportează revista Science pe pagina sa de internet, acționează complet diferit comparativ cu orice alt agent patogen cunoscut până acum.

Noul coronavirus își începe călătoria în organismul uman intrând în gât, ochi și nas; suprafața celulelor din interiorul nasului este bogată în receptorul Ace2, fiind principala poartă pe care virusul o folosește pentru a invada celulele umane, unde se înmulțește.

Odată ce virusul a început să trimită copii ale sale în celulele umane, persoana infectată îl poate răspândi fie rămânând asimptomatică, fie începând să aibă febră, tuse uscată, dureri în gât, pierderea gustului și mirosului, dureri musculare și de cap.

Dacă în această fază incipientă sistemul imunitar nu este în stare să respingă virusul, acesta poate începe să atace plămânii cauzând pneumonie; în unele cazuri, situația se poate agrava brusc apărând sindromul de detresă respiratorie acută, unde nivelul oxigenului din sânge diminuează vertiginos, iar respirația devine tot mai dificilă, ducând adesea la deces.

Cele 3 căi de intrare a virusului SarsCoV2 și principalele organe țintă

Se crede că acest parcurs al virusului este condus de o hiperreacție a sistemului imunitar, numită „furtună de citokine”, adică moleculele care ghidează răspunsul imunitar sănătos, dar care în acest caz fac mai mult decât bine, deoarece încep să atace celulele sănătoase. Vasele de sânge se deteriorează, tensiunea arterială scade, se formează cheaguri, iar organismul poate ceda.

Nu sunt cruţate nici măcar vasele de sânge și inima, așa cum demonstrează cazul unei femei din Brescia spitalizată cu simptome clasice ale atacului de cord, cauzate în schimb de Covid-19. Apar probleme de coagulare și aritmii. De asemenea, au fost raportate ischemii la nivelul degetelor și picioarelor, durere și necrozare a țesuturilor.

Capacitatea virusului de a ataca vasele de sânge ar explica motivul pentru care persoanele care au avut deja probleme cardiovasculare, de exemplu diabet sau hipertensiune arterială, sunt mai expuse riscului.

Noul coronavirus poate ataca intestinul, unde receptorii Ace2 sunt abundenți, şi ficatul; de asemenea, poate deteriora rinichii și poate afecta creierul, așa cum s-a observat în cazurile de encefalită, de convulsii epileptice, în cele de pierderea a cunoștinței şi a mirosului și în cazurile de accident vascular cerebral înregistrate la persoanele cu Covid-19.

Sursa:  Ansa  / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

2 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

3 Americanii trimit în Ucraina varianta „rachetă” a tancului Abrams

4 VIDEO „Batalionul Dubai” / Milionarii ucraineni din Golful Persic

5 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă