Antena 3: Acțiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, amenință direct libertatea de exprimare

Antena 3: Acțiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, amenință direct libertatea de exprimare

Reprezentanții Antena 3 consideră că ''acțiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv'' și subliniază că mutarea facilităților celor cinci televiziuni, în termenul dat, este imposibilă.

* Antena 3, notificată de ANAF să elibereze în cinci zile imobilele pe care le ocupă

''Postul de televiziune Antena 3, parte a grupului de presă Intact, condamnă acțiunea abuzivă din data de 15 februarie 2016 a Direcției Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, prin care s-a dispus evacuarea, în termen de cinci zile, a mai multor imobile, printre care și sediile celor cinci televiziuni ale grupului Intact. (...) Articolul 30 din Constituția României precizează clar, la punctul 1, că 'Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile', iar la alin. 4 'Nicio publicație nu poate fi suprimată', în concordanță cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene'', se arată într-un comunicat Antena 3 postat pe site-ul postului.

Totodată, adaugă sursa citată, prin modul în care s-a acționat — ''inclusiv prin intimidarea angajaților, vizitatorilor și a colaboratorilor aflați în sediu, care au fost legitimați, fotografiați, interogați'' — ''se vădește clar intenția de a suprima instituții de presă, de a împiedica desfășurarea activității jurnalistice, fiind imposibilă, din punct de vedere tehnic, logistic și uman, mutarea în cinci zile a tuturor facilităților celor cinci televiziuni''.

Potrivit comunicatului, demersul autorităților de luni este ''abuziv'', întrucât societăților media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o soluție corectă în urma sentinței din 8 august 2014: ''nu li s-a permis nici închirierea spațiilor pentru care, de altfel, legea și instanțe din România au recunoscut chiar dreptul de preemțiune și nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spațiilor confiscate''.

Antena 3 precizează că, prin reprezentanții legali, vor fi continuate demersurile judiciare ''pentru a pune capăt unui astfel de abuz. ''Într-un stat de drept, într-o democrație, Justiția este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restrânsă, nici eliminată'', arată sursa citată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

4 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina