Antisemitismul în Europa este ''un fitil care trebuie stins'', a spus Papa Francisc la Budapesta

Antisemitismul în Europa este ''un fitil care trebuie stins'', a spus Papa Francisc la Budapesta

Papa Francisc, care a început duminică o vizită în Europa Centrală cu o primă oprire la Budapesta, a evocat în capitala Ungariei "ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi", adăugând că este vorba de "un fitil care trebuie stins", relatează AFP.

"Cel mai bun mijloc de a-l dezamorsa este de a lucra împreună într-un mod pozitiv şi de a promova fraternitatea", a spus Papa Francisc, la o întâlnire cu reprezentanţi ai confesiunilor creştine şi ai comunităţilor evreieşti din Ungaria.

Mare apărător al dialogului interreligios, Suveranul Pontif a adus un omagiu eforturilor acestora în ţara lor "pentru a dărâma zidurile separării din trecut" şi pentru a face "o schimbare de perspectivă".

"Evrei şi creştini, nu mai vreţi să vedeţi în celălalt un străin, ci un prieten, nu un adversar, ci un frate", a spus el, evocând destinul tragic al unui poet ungar, Miklos Radnoti, asasinat în 1944 de miliţii ungare.

Foto: (c) ZOLTAN MATHE / EPA


Relaţiile între catolici şi evrei au fost relansate în urma unui document al Conciliului Vatican II, 'Nosta Aetate', care în 1965 stabilea în cele din urmă respectarea iudaismului. Timp de secole, originea evreiască a lui Iisus a fost ocultată, iar evreii au fost prezentaţi ca un popor responsabil de deicid în predicile Bisericii.

În 2019, Papa Francisc a atras un puternic semnal de alarmă în legătură cu înmulţirea atacurilor antisemite în diferite ţări.

Ungaria, unde locuieşte cea mai mare comunitate evreiască din Europa Centrală, cu 100.000 de membri, conform estimărilor, a părut relativ ferită.

Premierul suveranist Viktor Orban, care se consideră principalul bastion din Europa împotriva "invaziei musulmane", prezintă Ungaria ca un loc sigur pentru evrei.

Guvernul a decretat oficial o politică de "zero toleranţă" faţă de antisemitism şi evidenţiază investiţiile făcute pentru renovarea şi întreţinerea a numeroase sinagogi şi cimitire evreieşti.

Însă, în acelaşi timp, Orban a orchestrat împotriva finanţistului american de origine ungară George Soros o amplă campanie pe care Congresul Evreiesc Mondial a denunţat-o pentru accentele sale antisemite.

De asemenea, el este acuzat că vrea să îl reabiliteze pe Miklos Horthy, liderul ungar dintre cele două războaie care a făcut alianţă cu regimul nazist.

Inaugurarea în 2014 au unui monument care prezenta Ungaria ca victimă a nazismului şi un controversat Muzeu al Holocaustului, a cărui redeschidere este amânată de mai mulţi ani, au alimentat de asemenea temerile de revizionism istoric.

Aproximativ 600.000 de evrei ungari au murit în lagărele naziste, deportaţi în câteva luni datorită inclusiv zelului administraţiei şi poliţiei din Ungaria. Din 1920, Ungaria a adoptat prima legislaţia antisemită dintre cele două războaie mondiale în Europa, la iniţiativa lui Horthy, care a devenit aliat al lui Hitler şi a rămas la putere până în 1944.

Foto: (c) ZOLTAN MATHE / EPA


Suveranul Pontif a avut de asemenea o scurtă întâlnire, cu uşile închise, cu premierul ungar suveranist Viktor Orban, înainte de a celebra o liturghie în închiderea unui mare congres religios internaţional.


La scurt timp după sosirea la Budapesta, Papa Francisc a discutat cu şeful guvernului ungar, conform unor imagini difuzate pe contul de Facebook al lui Orban, în care se vede cum cei doi îşi strâng mâna.

Foto: (c) HUNGARIAN PRIME MINISTER PRESS / EPA


Preşedintele Janos Ader şi principalii doi oficiali ai Curiei Romane au fost de asemenea prezenţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”