Antony Blinken spune că SUA vor să consolideze legăturile cu Groenlanda, nu să o cumpere

Antony Blinken spune că SUA vor să consolideze legăturile cu Groenlanda, nu să o cumpere

Statele Unite vor să îşi consolideze relaţia cu Groenlanda, în special din punct de vedere comercial, a declarat joi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în timpul unei vizite în aceste teritoriu danez din Arctica, adăugând că Washingtonul nu are însă nicio intenţie să o cumpere, aşa cum a sugerat fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP.

"Mă aflu în Groenlanda deoarece SUA acordă o mare valoare parteneriatului nostru şi vrea să îl consolideze", a declarat Blinken în ultima sa etapă a unui turneu consacrat Arcticii.

 


Foto: (c) Saul Loeb/Pool via REUTERS


Anul trecut, SUA au deschis un consulat în micuţa capitală a Groenlandei, Nuuk, şi au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.

Deşi a vorbit despre "finanţări suplimentare", Blinken a rămas vag în privinţa noilor proiecte ale SUA, în contextul în care noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul acestei săptămâni.

"Am discutat astăzi despre asta, ne-ar plăcea să ne consolidăm relaţia comercială", a spus secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă cu noul premier din Groenlanda, Mute Egede.

 


Foto: (c) Saul Loeb/Pool via REUTERS


Întrebat dacă SUA au exclus complet orice plan de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns sobru, dar cu un zâmbet: "Pot confirma că aşa este".

Propunerea lui Donald Trump din 2019, calificată drept "absurdă" de guvernul danez, a reprezentat un gafă diplomatică, dar a încarnat, chiar dacă în mod caricatural, noile ambiţii americane în Arctica.

Vizita rapidă în Groenlanda a lui Blinken, la întoarcerea de la un Consiliu al Arcticii în Islanda şi a unei prime etape în Danemarca, a fost salutată atât ca o dorinţă de a repera relaţia, dar şi ca un semn al unui nou interes.

 


Foto: (c) Saul Loeb/Pool via REUTERS


Tânărul premier groenlandez Mute Egede, ajuns la putere în aprilie, s-a declarat "convins că acest deceniu va fi începutul unei noi epoci în relaţia" cu Washingtonul.

Guvernul de stânga este aliat cu un mic partid separatist, Naleraq, care s-a arătat susţinător al unei apropieri de SUA şi din care face parte şi ministrul groenlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului, Pele Broberg. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jocurile de culise din PNL / Cele patru nume cu care Cîțu va împărți puterea la vârful partidului

2 Fotografii inedite cu Nicu Ceaușescu, înainte să moară, la o petrecere unde a avut un tort cu secera și ciocan…

3 Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni după un banc publicat de Ştefan Mandachi pe Facebook

4 Cine este Americanu', motociclistul acuzat de omor

5 VIDEO „Acasă o cerți pentru că rupe tapetul!” / O pisică domestică a alungat un urs brun în pădurile din Siberia