Antony Blinken: ''Suntem siguri că Iranul a comis atacul'' asupra petrolierului Mercer Street

Antony Blinken: ''Suntem siguri că Iranul a comis atacul'' asupra petrolierului Mercer Street

SUA "sunt sigure că Iran a comis atacul" criminal asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în marea Omanului, a anunţat duminică secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Regatului Unit, relatează AFP.

"După ce am trecut în revistă informaţiile la dispoziţia noastră, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibili, o armă criminală din ce în ce mai utilizată în regiune", a precizat Blinken într-un comunicat .

Washingtonul "se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de ea pentru o replică adecvată şi iminentă", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

"Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de atacuri şi comportamente agresive", a subliniat secretarul de stat american.

SUA se alătură astfel Regatului Unit şi Israelului, care au atribuit deja atacul Iranului. Teheranul neagă însă orice implicare în acest atac.

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.

De ani de zile, Israelul şi Iran se înfruntă direct sau indirect în Liban, în Siria şi în Fâşia Gaza. Însă în ultimele luni această rivalitate s-a mutat pe mare, odată cu apariţia unei misterioase serii de sabotaje şi atacuri, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”