Anunț-BOMBĂ de la UE: Denunţătorii faptelor de corupţie sau fraudă vor fi protejaţi la nivel european

Anunț-bombă de la UE: denunţătorii faptelor de corupţie sau fraudă vor fi protejaţi la nivel european. Potrivit unui anunţ al Comisiei Europene, se vor stabili noi standarde aplicabile la nivelul întregii UE, se vor crea canale sigure de raportare, atât în cadrul unei organizaţii, cât şi pentru comunicarea cu autorităţile publice, şi vor fi mai bine protejaţi cei ce trag un astfel de semnal de alarmă contra concedierii, retrogradării sau altor forme de represalii. De asemenea, autorităţile naţionale vor trebui să informeze cetăţenii şi să formeze profesional autorităţile publice cu privire la abordarea care trebuie aplicată celor ce denunţă nereguli.

„Multe dintre recentele scandaluri nu ar fi fost niciodată aduse la lumina zilei dacă în interiorul organizaţiilor respective nu ar fi existat voci suficient de curajoase pentru a se exprima. Numai că persoanele respective şi-au asumat riscuri considerabile. Prin urmare, dacă dorim să îi protejăm mai bine pe cei sau cele ce denunţă nereguli, trebuie să detectăm şi să prevenim mai bine prejudiciile aduse interesului public, cum ar fi frauda, corupţia, evitarea obligaţiilor fiscale de către companii sau prejudiciile aduse sănătăţii publice şi mediului. Nimeni nu ar trebui să fie pedepsit pentru că a făcut ceea ce trebuie. De asemenea, propunerile prezentate protejează şi persoanele care acţionează ca surse de informaţii pentru jurnaliştii de investigaţie, contribuind la garantarea protecţiei libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Europa”, a declarat în comunicat Frans Timmermans.

Iniţiativa are în vedere protecţia în cazul unei game largi de încălcări ale dreptului Uniunii în domenii ce includ, ca un standard minim: achiziţiile publice; serviciile financiare, spălarea de bani şi finanţarea terorismului; siguranţa produselor; securitatea transporturilor; protecţia mediului; securitatea nucleară; siguranţa alimentară şi siguranţa hranei pentru animale, sănătatea şi bunăstarea animalelor; sănătatea publică; protecţia consumatorului; viaţa privată, protecţia datelor şi securitatea reţelelor şi sistemelor informatice; încălcarea normelor în materie de concurenţă; încălcarea norme privind impozitul pe profit şi abuzurile în domeniu; prejudiciile aduse intereselor financiare ale UE. Propunerea vizează crearea unor mecanisme şi obligaţii clare pentru angajatori, astfel încât să fie incluse canale de raportare clare şi un sistem de raportare cu trei niveluri (intern, către autorităţile competente, către publicul larg sau mass-media).

Pe de altă parte, autorităţile şi companiile vor fi obligate să furnizeze feedback, să prevină riscul de represalii şi să creeze posibilitatea unei protecţii şi garanţii eficiente, menite să descurajeze raportarea răuvoitoare sau abuzivă şi să prevină prejudicierea nejustificată a reputaţiei. În prezent, protecţia acordată persoanelor ce denunţă nereguli la nivelul UE este fragmentară şi inegală. Numai 10 state membre asigură, în momentul de faţă, o protecţie deplină a acestora. În celelalte ţări, protecţia acordată este parţială şi se aplică numai anumitor sectoare sau categorii de angajaţi.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…