Apărarea aeriană ucraineană a doborât șase rachete Kinjal lansate în atacul amplu asupra Kievului

Apărarea aeriană ucraineană a doborât șase rachete Kinjal lansate în atacul amplu asupra Kievului

Moscova a lansat cel mai amplu atac cu rachete din ultima vreme asupra Kievului, în noaptea de luni spre marți, Kievul susținând că le-a interceptat și doborât pe toate.

Moscova a lansat 18 rachete asupra Kievului în noaptea de luni spre marți FOTO Captură

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate cele 18 rachete de diferite tipuri pe care Rusia le-a lansat spre țară în cursul nopții de marți, potrivit comunicatului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.

În jurul orei 3:30 dimineața zilei de 16 mai 2023, invadatorii ruși au atacat Ucraina dinspre nord, sud și est, lansând 18 rachete aeriene, maritime și terestre de diferite tipuri”, se arată în actualizare.

„Șase rachete balistice aeriene Kh-47M2 Kinjal au fost lansate de șase avioane MiG-31K, nouă rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe navele de război din Marea Neagră și, de asemenea, au fost lansate trei rachete terestre (S-400, Iskander-M)”, se arată în raport.

Un canal rusesc de Telegram susține pe baza unei înregistrări video că sistemul de apărare aeriană Patriot, furnizat Kievului de SUA, a fost vizat de rachete rusești în cursul atacului amplu asupra capitalei Ucrainei.

„Există multe înregistrări video de la Kiev care arată bateriile extrem de dense ale rachetelor americane MIM-104 Patriot SAM, iar imediat ce SAM-ul rămâne fără rachete, se produce o explozie puternică în locul de unde au fost efectuate lansările”, susține canalul de Telegram Military Informer.

Un baraj de rachete „excepțional” de dens

Pe 6 mai, Forțele Aeriene ale Ucrainei confirmau relatări conform cărora Kievul a doborât cu ajutorul sistemului Patriot o rachetă hipersonică Kinjal („Pumnalul”).

Șeful administrației militare din Kiev, Serghi Popko, a declarat că barajul nocturn care a venit dinspre nord, sud și est a fost „excepțional prin densitatea sa”.

Numărul maxim de rachete au fost trase asupra orașului într-o perioadă foarte scurtă. De data aceasta, inamicul a efectuat un atac complex în diferite direcții simultan, folosind UAV-uri, rachete de croazieră și, posibil, rachete balistice. Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse”, a spus acesta.

Districtul Solomianski, unde se află aeroportul internațional din Kiev, ar fi fost cel mai grav lovit.

Primarul Vitali Klițciko a declarat că resturi de rachete au căzut în cartierele centrale, inclusiv peste grădina zoologică a orașului, dar niciun animal sau angajat nu a fost rănit.

El i-a îndemnat pe ucraineni într-un mesaj pe Telegram: „Rămâneți în adăposturi!”

A fost al optulea atac aerian amplu asupra Kievului de la începutul lunii mai - și cel mai intens.

Atacurile au avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întorcea la Kiev după un turneu în patru țări din Europa, ultima oprire fiind Marea Britanie.

El a obținut de la aliați promisiuni pentru și mai multe sisteme de apărare aeriană, drone de atac și vehicule blindate.

Moscova, furioasă după ce Marea Britanie a furnizat rachete cu rază lungă de acțiune Kievului

Moscova s-a arătat înfuriată de furnizarea de rachete britanice, dar purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că acest lucru "nu va afecta" cursul războiului.

Cu toate acestea, el a avertizat că va „duce la acțiuni de represalii din partea Federației Ruse".

Forțele ruse au afirmat că au doborât una dintre rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate recent de Marea Britanie, dar coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby a spus că nu poate confirma aceste rapoarte.

Atacuri în Herson

Pe teren, luptele par să se intensifice după luni de impas.

Kievul a declarat că regiunea sudică Herson a fost supusă unui „atac masiv al inamicului„ în urma căruia au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale.

Șapte persoane, inclusiv un înalt oficial instalat la Moscova și un adolescent, au fost rănite într-o explozie în Lugansk, aflat sub ocupație rusă, au declarat oficialii locali.

Forțele ucrainene au declarat că au capturat mai mult de 10 poziții rusești la periferia orașului Bahmut, unde a început o luptă acerbă în urmă cu aproape un an.

Rusia a declarat că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși în lupte în apropierea orașului.

Șeful grupului de mercenari privați Wagner din Rusia, Evgheni Prigozjin, a acuzat din nou armata rusă de inacțiune în jurul Bahmut.

El a respins ca fiind "ridicol" un raport al Washington Post potrivit căruia ar fi oferit Ucrainei, în ianuarie, informații despre pozițiile trupelor rusești în schimbul unui răgaz pentru forțele Wagner.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”