Aproape 40% dintre ruşi nu-l mai vor pe Putin la conducerea Rusiei după 2024

Circa 38% dintre ruşi nu mai vor ca preşedintele rus Vladimir Putin să rămână pentru un nou termen la conducerea Rusiei după 2024, când îi expiră actualul mandat de şase ani, potrivit rezultatelor sondajului Centrul Levada, cea mai importantă instituţie independentă de sondare a opiniei publice din această ţară, informează dpa.

Putin, care se află la putere - fie ca preşedinte, fie în calitate de premier - de aproape două decenii va atinge a doua sa limită constituţională pentru două mandate consecutive de preşedinte în 2024.

Vladimir Putin a fost reales anul trecut în funcţia supremă în stat cu mai mult de trei sferturi din numărul oficial de voturi. Rezultatele sondajului naţional al Centrului Levada desfăşurat în această lună arată o nemulţumire în creştere faţă de liderul rus.

Cu toate acestea, 54% dintre cei intervievaţi consideră că Putin ar trebui să continue să guverneze ţara, conform rezultatelor sondajului publicat de ziarul economic rus Vedomosti marţi. În august 2017, această cifră a atins un nivel maxim, atunci 67% dintre ruşi s-au pronunţat în favoarea preşedinţiei lui Putin.

Totuşi, procentul ruşilor care nu mai doresc ca Putin să rămână la conducerea Rusiei după încheierea actualului mandat este cel mai mare din ultimii ani, după valul de naţionalism apărut ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014.

'Vom vedea o creştere a tendinţei negative faţă de preşedintele rus', a apreciat directorului centrului Lev Gudkov, într-un comentariu publicat de ziarul Vedomosti.

Autoritatea lui Putin se bazează în mare măsură pe elanul realizărilor anterioare şi lipsa alternativelor, apreciază Gudkov.

'Acum totul va depinde de lipsa unei alternative. Dar aceasta este mai ales o evaluare negativă, deoarece această lipsă de alternativă este asigurată prin forţă', adaugă directorul Centrului Levada.

Peste 1.000 de persoane au fost reţinute la un protest al opoziţiei în centrul Moscovei în weekend. A fost cel mai mare număr de reţineri la un protest în Rusia în ultimul deceniu, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan