Aproape jumătate dintre români se tem că dispozitivele inteligente pe care le dețin pot fi controlate de hackeri (studiu)

Aproape jumătate dintre români se tem că dispozitivele inteligente pe care le dețin pot fi controlate de hackeri (studiu)

Circa jumătate dintre românii utilizatori de gadgeturi inteligente (46%) sunt îngrijorați de faptul că dispozitivele personale ar putea fi controlate de la distanță de infractori cibernetici, însă, în același timp, mai mult de un sfert dintre respondenți susțin că folosesc aceeași parolă pentru toate conturile și dispozitivele, arată rezultatele unui studiu iSense Solutions, comandat de Bitdefender, date miercuri publicității.

Potrivit sursei citate, 70% dintre români dețin smartphone, laptop, tableta, smart TV sau computer tip desktop, iar aproape un sfert dintre orășeni și-au cumpărat terminale de ultimă generație, precum ceasuri smart (24%), camere de supraveghere a locuinței sau copilului, conectate la internet (21%), e-readere (20%), console de jocuri (15%) sau brățări fitness (14%).

Pe fondul acestei tendințe, circa 46% dintre cei chestionați se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și intruziuni în viața privată.

Specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender avertizează că aceste vulnerabilități le permit atacatorilor amatori să compromită cu ușurință rețeaua de Internet a utilizatorilor, mizând și pe faptul că mulți români nu știu că locuiesc într-o casă inteligentă și, în consecință, nu conștientizează pericolele la care se expun.

'Cele mai multe dintre problemele identificate sunt comune și deja cunoscute, unele de mai bine de patru ani, ceea că arată că producătorii dispozitivelor nu sunt interesați să ruleze algoritmi de securitate complecși și nici să facă în mod constant diverse actualizări de software, deși unele gadgeturi au o durată de folosință îndelungată. De obicei, credențialele de acces sunt foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reușesc, în medie, în unul din patru cazuri', notează Bitdefender.

Studiul relevă, totodată, că românii nu își actualizează la timp sistemul de operare de pe dispozitivele folosite, până și pe cele utilizate frecvent, precum laptop, tabletă sau computer. Astfel, 20% dintre utilizatorii de laptop și peste jumătate dintre proprietarii unui smart TV nu au actualizat software-ul la cea mai recentă versiune, invocând fie lipsa de timp, fie cea a cunoștințelor necesare unei asemenea operațiuni.

În plus, mai mult de un sfert dintre români folosesc aceeași parolă pentru toate conturile și dispozitivele, iar alți 29% folosesc aceleași câteva parole, însă prin rotație.

Experții Bitdefender avertizează asupra riscului folosirii unor parole identice, de cele mai multe ori formate doar din litere, și recomandă înlocuirea lor cu diverse combinații de litere, cifre și simboluri și schimbarea acestora în mod regulat.

Conform datelor oficiale, numărul dispozitivelor conectate la Internet a depășit nivelul de șase miliarde de unități la finele anului 2016, iar industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Franța și Australia, la finalul anului 2016, pe un eșantion reprezentativ de 2.037 de respondenți. Marja de eroare pentru studiul realizat pe respondenții din România este de +/-5% la un nivel de încredere de 95%.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62