Arad: ANAF nu găsește cumpărător pentru 22,170 kg de aur, confiscate la frontieră acum trei ani

Arad: ANAF nu găsește cumpărător pentru 22,170 kg de aur, confiscate la frontieră acum trei ani

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad a informat, miercuri, că încercările de valorificare a cantității de 22,170 kg de aur, devenită proprietate de stat după ce a fost confiscată la frontieră, nu au avut succes. Potrivit unui comunicat de presă al instituției remis miercuri, aurul în cauză a fost confiscat de polițiștii de frontieră de la Curtici în data de 19 septembrie 2012, de la un cetățean turc.

'În urma verificării bagajelor unui cetățean turc, care s-a prezentat la intrarea în țară ca și pasager într-un tren internațional, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, în bagajele personale ale acestuia au fost descoperite diferite bunuri din metal galben, în greutate totală de 22,170 kg, fără a putea prezenta acte de proveniență pentru acestea. Drept urmare, polițiștii de de frontieră au procedat la confiscarea bunurilor și sancționarea contravențională a cetățeanului turc', a precizat purtătorul de cuvânt al AJFP Arad, Călin Arusti.

Cetățeanul turc a formulat plângere în instanță împotriva procesului verbal de contravenție, iar urmare procesului instanța a pronunțat sentința civilă definitivă și irevocabilă de respingere a plângerii formulate de petent, bunurile devenind în acest fel proprietate de stat.

Ulterior, s-a procedat la expertizarea bunurilor în laboratoare autorizate de încercări metale prețioase din Arad și București, rezultând aur de diferite titluri (grade de puritate).

În urma expertizării s-a stabilit prețul, raportat la valoarea de referință, ținând cont de puritatea pieselor.

Cele 22,170 kg sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele și monezi, valoarea totală a aurului fiind stabilită la 2.882.100 de lei.

În conformitate cu prevederile art. 55 din HG 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, valorificarea se face doar prin vânzare directă către persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC. Cantitatea se vinde integral și cu plata la facturare, urmare anunțurilor publicate de cel puțin două ori la același preț, iar în cazul în care nu există ofertanți, prețul se poate reduce, conform legii, cu până la maximum 25% din valoarea inițială.

'Până în prezent au fost publicate trei anunțuri publicitare la prețul de vânzare de 130 de lei/gram, inclusiv TVA a aurului confiscat, fără a se prezenta ofertanți. Opinăm că lipsa ofertanților poate fi cauzată de tendința de scădere din ultima perioadă a cotațiilor aurului pe piețele internaționale', se mai spune în comunicatul de presă al Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia