Arad: Liste de aşteptare de până la şapte luni pentru un examen RMN plătit prin Casa de Asigurări

Arad: Liste de aşteptare de până la şapte luni pentru un examen RMN plătit prin Casa de Asigurări

Pacienţii din Arad care au nevoie de examinare imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) sunt nevoiţi să aştepte până la şapte luni dacă vor să beneficieze de plata prin Casa de Asigurări de Sănătate, în caz contrar fiind nevoiţi să achite între 480 şi 770 de lei pentru că centrele de imagistică şi-au epuizat fondurile pentru astfel de examinări.

În judeţul Arad, examene RMN se pot face în trei centre medicale private, dar şi la ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

Pacienţii reclamă însă că sunt nevoiţi să plătească sume mari pentru acest tip de examen medical, dacă nu vor să fie trecuţi pe liste de aşteptare pe care le vine rândul abia în luna decembrie sau chiar anul viitor.

O pensionară care a fost trimisă de medicul ortoped pentru a face un RMN, din cauza unor probleme la genunchi, a declarat, pentru AGERPRES, că nu a găsit niciun centru medical care să o primească mai devreme de trei luni.

"La toate centrele mi-au spus că doar pe bani şi trebuie să plătesc 500 sau 770 de lei, că nu mai au fonduri. Pe liste de aşteptare aş putea ajunge la RMN doar la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie", a declarat Mariana Hondrea.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii celor trei centre private de imagistică au spus că numărul solicitărilor pentru examinări RMN plătite de stat este foarte mare, iar fondurile au fost epuizate. Astfel, cel mai mult se aşteaptă la Centrul de Diagnostic Imagistic Affidea, unde pacienţii sunt informaţi că peste şapte luni pot fi primiţi. La Medlife Genesys Arad şi Infomedica Arad se aşteaptă pe liste până în noiembrie - decembrie.

În cazul ambulatoriului SCJU Arad, programările se fac doar la ghişeu şi doar o zi pe lună, respectiv în 18 septembrie pot merge cei interesaţi. Reprezentanţii spitalului spun că ,şi în acest caz, pacienţii sunt trecuţi pe liste de aşteptare, iar rândul le vine în două-trei luni, în funcţie de numărul cererilor ce vor fi înregistrate.

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad, Gheorghe Domşa, a declarat, pentru AGERPRES, că în acest an, fondurile alocate celor patru contractanţi pentru imagistică RMN vor fi mai mari decât anul trecut. Astfel, în 2018 s-au alocat 3,9 milioane de lei, sumă care a fost deja alocată şi în acest an, dar care va fi suplimentată în următoarea perioadă.

"S-au alocat fonduri peste nivelul anului trecut, dar numărul solicitărilor de examinări RMN este în continuă creştere. Medicii prescriu mai ales pentru patologia ortopedică şi articulară, mai puţin pentru afecţiuni foarte grave, precum cancerele", a precizat Domşa.

Pentru pacienţii care preferă să achite contravaloarea unui examen RMN, în Arad preţul unei astfel de examinări este cuprins între 480 de lei şi 800 de lei. AGERPRES / (AS - autor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Ploi, grindină și vijelii anunțate de meteorologi. Județele care intră sub cod portocaliu

2 O avea chiloți pe ea?

3 El este trădătorul reținut de DIICOT pentru spionaj în favoarea Rusiei

4 DNA anunță oficial care este „faza” cu Coldea

5 Reacția categorică a lui Gică Hagi, după ce Ianis a fost scos la vânzare de Rangers