Arad: Trei persoane vindecate de COVID-19 au donat sânge pentru extragerea plasmei cu anticorpi

Arad: Trei persoane vindecate de COVID-19 au donat sânge pentru extragerea plasmei cu anticorpi

Trei persoane vindecate în Arad de COVID-19 au donat, în ultimele 24 de ore, sânge pentru extragerea plasmei cu anticorpi, tratamentul urmând să fie aplicat, de săptămâna viitoare, bolnavilor în stare gravă.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, Laura Păcurar, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Judeţean Arad, că primul donator de sânge în vederea extragerii de plasmă cu anticorpi este o asistentă medicală care s-a vindecat de boala provocată de noul coronavirus.

"Marţi am colectat sângele de la primul donator, care este o asistenţă de la Spitalul TBC. Înţelegând prin ce a trecut, boala, a fost prima care s-a oferit şi ne-a contactat (...) Suntem printre primele judeţe din ţară care s-au străduit, am pus la punct protocolul pentru a începe şi această variantă de tratament (cu plasmă - n.r.). Lumea ştiinţifică medicală a descoperit că plasma care conţine anticorpi împotriva unui virus, în condiţiile în care nu există un tratament specific antiviral şi nici vaccin, se poate administra pacienţilor bolnavi. Studii clinice efectuate la nivel internaţional au arătat că se obţin rezultate bune. E drept, este un tratament empiric, dar cu risc scăzut şi rezultate bune", a spus Laura Păcurar.

Alte două persoane vindecate au donat sânge miercuri dimineaţă, însă plasma extrasă va fi transfuzată, la pacienţi în stare critică, doar de săptămâna viitoare, după ce va fi supusă mai multor teste.

Conform directorului Centrului de Transfuzie Sanguină, din 600 ml de plasmă vor fi pregătite trei doze de câte 200 de ml, care pot fi păstrate până la un an la temperatură de minus 25 de grade Celsius.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că au fost externaţi, până miercuri, 277 de pacienţi vindecaţi în spitalele din judeţ.

"Estimăm că la sfârşitul săptămânii vom ajunge la 300 pacienţi externaţi, vindecaţi în judeţul nostru, iar acest indicator ne plasează între primele judeţe la nivel naţional ca număr de pacienţi vindecaţi", a spus Cionca.

Din cele 279 de paturi rezervate pacienţilor COVID-19 în judeţ, miercuri mai erau ocupate 100, iar 179 au rămas libere, deşi în urmă cu două săptămâni 90% dintre paturi erau ocupate.

În judeţul Arad au fost confirmate 625 cazuri de COVID-19, iar 68 de persoane, cu vârste cuprinse între 39 şi 94 de ani, au decedat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu