Arad: Zeci de salariaţi ai fabricii Astra Rail au protestat cerând salarii mai mari

Arad: Zeci de salariaţi ai fabricii Astra Rail au protestat cerând salarii mai mari

Aproximativ o sută de salariaţi ai fabricii de vagoane marfă Astra Rail Arad, deţinută în majoritate de o companie americană, au protestat în stradă, vineri, cerând salarii mai mari cu cel puţin 400 de lei net şi condiţii mai bune de muncă.

"Nemulţumirea principală este legată de salarii, dar şi condiţiile de muncă. Nu am mai negociat de doi ani, tot timpul ne-au dus cu zăhărelul că acum e pandemie, că nu sunt bani, că nu am avut contracte. Dar la noi în fabrică nu s-a oprit lucrul, am avut tot timpul de lucru, comenzile s-au semnat. Cerem cel puţin 400 lei net, având în vedere că de doi ani nu am mai primit nimic. Ei vor să ne acorde 150 de lei. Nu se ştie nici când încep discuţiile pentru contractul colectiv de muncă, pentru că la Turnu Severin şi Caracal (unde compania mai are fabrici - n.r.) sindicatele vechi s-au destrămat", a declarat liderul Sindicatului Unitas, Ciprian Pele.

Sindicatul care a participat la protest este majoritar în fabrică şi are aproximativ 500 de membri.

Liderul a spus că mulţi dintre muncitori primesc salariul minim pe economie şi că "administraţia nu vrea să răspundă la solicitări".

"Au vrut să aibă o întâlnire amicală cu mine, dar aşa ceva nu se face cu un sindicat", a declarat Ciprian Pele.

 

Foto: (c) Marian Buga / AGERPRES


El a mai declarat că participanţii la protest au fost din schimbul care era în timpul liber şi că nu a fost oprit lucrul.


Unii participanţi - adunaţi în faţa sediului central Astra Rail, situat în clădirea cunoscută sub numele "Casa Albă", din municipiul Arad - au declarat că "de ani de zile nu s-au făcut investiţii în echipamente de lucru şi protecţia angajaţilor".

"Când mergi pe jos prin hală sunt găuri în podea, când mergi cu un aparat de sudură te împiedici şi pici. Nu s-a investit în fabrică de când a făcut-o Ceauşescu. Şefii spun că nu au bani, că nu le dau americanii, dar când se termină un lot de vagoane, ei sunt primii la prime, muncitorii nu sunt deloc luaţi în seamă", a spus Alexie Ciorbă, angajat.

Niciun reprezentat din conducerea fabricii nu a fost găsit în sediu pentru a oferi un punct de vedere, agenţii de pază afirmând că aceştia nu sunt în birouri.

Protestul a fost autorizat şi a fost supravegheat de poliţişti şi jandarmi, fără a se semnala incidente.

Astra Rail are ca acţionar majoritar concernul american Greenbrier, care mai deţine unităţi de producţie în România la Drobeta-Turnu Severin şi la Caracal.

În 25 mai, angajaţi de la Fabrica de Vagoane Astra Rail Caracal au protestat în faţa unităţii, solicitând creşterea salariilor şi alinierea la veniturile lucrătorilor companiei de la unitatea din Arad. Protestatarii solicitau creşterea venitului salarial net cu câte 500 de lei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

4 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

5 Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest