Arctica nu mai este o regiune de tensiuni scăzute: SUA și Marea Britanie își sporesc prezența militară în zonă

Arctica nu mai este o regiune de tensiuni scăzute: SUA și Marea Britanie își sporesc prezența militară în zonă

NATO își sporește activitatea în Nordul îndepărtat, intensificându-și operațiunile într-o regiune considerată mult timp una cu tensiuni scăzute, relatează Insider.

Portavionul HMS Prince of Wales al Marinei Regale este nava amiral a NATO FOTO SHUTTERSTOCK

NATO a fost prezentă în Arctica pe tot parcursul existenței sale - Norvegia este membru fondator și deține cel mai nordic teritoriu al alianței în Europa - dar atenția sa asupra regiunii a crescut pe măsură ce Rusia și-a extins prezența militară în Arctica.

Marinele americane și britanice, două dintre cele mai performante flote ale alianței, au subliniat interesul lor reînnoit pentru regiune prin incursiunile lor în nord - mai ales prin desfășurări în premieră ale portavioanelor lor.

Exercițiul NATO Trident Juncture din 2018, care a avut loc în Norvegia, a fost cel mai mare exercițiu al alianței de la Războiul Rece încoace. În cadrul acestuia, un portavion american a navigat în Arctica pentru prima dată în aproape 30 de ani - "un moment decisiv", potrivit șefului operațiunilor navale, amiralul Michael Gilday.

Am efectuat primele noastre operațiuni de atac cu portavioane deasupra Cercului Arctic" de la începutul anilor 1990 și, de atunci, navele de război americane „s-au aflat în mod regulat în nordul îndepărtat", a declarat Gilday în fața Congresului în cadrul unei audieri din luna mai.

Pe parcursul războiului din Ucraina, distrugătoarele americane au continuat „să opereze alături de aliații și partenerii din nordul îndepărtat pentru a pune presiune asupra Rusiei și pentru a se asigura că știu că suntem acolo cu platforme capabile", a adăugat Gilday.

Marina regală britanică a urmat exemplul SUA în această primăvară, trimițând în premieră HMS Prince of Wales în Arctica pentru șapte săptămâni - prima desfășurare în Arctica pentru noile portavioane britanice din clasa Queen Elizabeth.

Acolo a luat parte la Cold Response 2022, un alt exercițiu major al NATO în Norvegia, și a navigat la mai puțin de 900 de mile de Polul Nord. De asemenea, a vizitat Insula Jan Mayen din Norvegia, un avanpost strategic situat în Marea Norvegiei.

Prin trimiterea portavionului atât de departe în nord, Royal Navy a căutat „să forțeze limitele operațiunilor portavioanelor britanice în mediul înghețat și dur", a declarat comandantul navei.

Deși niciuna dintre cele două marine nu a mai trimis un alt portavion în Arctica, lecțiile învățate în urma desfășurărilor lor sunt puse în practică pe măsură ce alte operațiuni în regiune continuă.

Fără îndoială, modul în care Marina [americană] a îmbrățișat zona arctică s-a îmbunătățit, în mare parte ca urmare a lecțiilor învățate din desfășurarea lui Truman", a declarat pentru Insider Joshua Tallis, expert în operațiuni navale polare la CNA, o organizație de cercetare.

Este posibil ca unele schimbări, cum ar fi îmbunătățirile logistice, să nu fie evidente, a spus Tallis, „dar din punctul meu de vedere, Marina este mult mai conștientă de oportunitățile și pericolele operațiunilor din Arctica decât era în urmă cu doar câțiva ani".

HMS Prince of Wales a revenit în Marea Britanie la mijlocul lunii aprilie. În prezent, a fost pus pe tușă din cauza unei defecțiuni mecanice, dar echipajul său a transmis experiențele sale în Arctica marinarilor de pe HMS Queen Elizabeth, care se pregătește pentru operațiuni în jurul Europei de Nord.

Cea mai mare provocare a fost, de fapt, pe puntea de zbor, în ce privește curățarea zăpezii și a gheții, iar băieții au memorat rapid: <<OK, anumite lucruri vor îngheța atunci când nu ne așteptam să o facă", a dezvăluit pentru Insider comandorul Neil Twigg, șeful operațiunilor aeriene de pe HMS Queen Elizabeth.

Latitudine ridicată, tensiune în creștere

În 2020, marina britanică a „reluat" operațiunile de rutină în Arctica, potrivit strategiei actualizate a Regatului Unit pentru Arctica, publicată în martie. În același an, nave americane și britanice au condus exerciții în Marea Barents, ambele pentru prima dată după mai multe decenii.

Marea Barents este mărginită de instalații militare rusești sensibile, iar Moscova o vede ca pe un „bastion” pentru submarinele cu rachete balistice care reprezintă a doua sa capabilitate nucleară de atac.

Noua strategie pentru Arctica a promis o prezență „periodică" a Marinei Regale în nordul îndepărtat, iar amiralul Ben Key, primul Lord al Mării și șef al marinei britanice, a declarat la forumul din septembrie că desfășurările în regiune „vor fi mai frecvente decât în trecut".

„Ne simțim foarte acut obligațiile noastre generale în regiune. Trebuie să reprezentăm acest lucru", a declarat Key reporterilor, în timp ce navele britanice efectuau o altă patrulă în Marea Barents.

La audierea din luna mai - la scurt timp după ce distrugătoarele americane au încheiat o lună de zile de misiune notificată în termen scurt în nordul îndepărtat - Gilday a declarat că Marina americană se află "pe o traiectorie ascendentă în ceea ce privește Arctica și nu cred că ne vom întoarce înapoi".

Concentrarea tot mai mare a NATO asupra Arcticii vine în contextul în care relațiile cu Rusia s-au deteriorat în ultimul deceniu.

Rusia, care are cea mai lungă coastă arctică din lume și investiții economice extinse în această zonă, a renovat și redeschis baze arctice, a staționat noi forțe în regiune, a modernizat unitățile existente și a desfășurat exerciții tot mai ample și mai complexe.

Această activitate a stârnit îngrijorări cu privire la intențiile Moscovei. Țările nordice „au devenit din ce în ce mai nervoase cu privire la intențiile Rusiei" de când aceasta a atacat Ucraina în 2014, dar noul atac din februarie „a destrămat vechea normalitate a relațiilor arctice", a declarat David Auerswald, profesor la Colegiul Național de Război din SUA.

„Zona arctică, și în special Arctica europeană, nu mai este caracterizată drept o zonă de latitudine nordică ridicată, cu tensiuni scăzute", a declarat Auerswald, expert în securitatea arctică, în cadrul unui eveniment găzduit de Universitatea George Mason în octombrie.

Declarațiile Rusiei reflectă tensiunea din zona Arctică

Cea mai recentă doctrină maritimă a Rusiei, publicată în iulie, a identificat „o extindere a prezenței navale străine în Arctica și o creștere a potențialului de conflict în regiune" ca fiind două „provocări și amenințări principale" la adresa securității sale naționale. Șeful puternicei Flote de Nord a Rusiei a declarat în octombrie că, în ciuda „stabilității relative”, zona „s-a caracterizat prin tendințe negative în creștere".

Chiar și în condițiile în care resursele și efectivele, inclusiv unitățile cu sediul în Arctica, au fost deviate către Ucraina, atenția Moscovei asupra Arcticii „rămâne puternică”, a declarat Katarzyna Zysk, profesor la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, în timpul unui eveniment din septembrie.

Doctrina maritimă rusă care a fost actualizată în iulie a mutat Arctica în fruntea listei de priorități regionale", a adăugat Zysk. „Vedem, de asemenea, că activitatea militară rusă, în mod surprinzător având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina, este încă destul de intensă în regiune".

Rusia „probabil că se va simți tot mai amenințată" pe măsură ce Arctica devine mai accesibilă și pe măsură ce un NATO în expansiune își sporește operațiunile acolo, a spus Auerswald.

Este puțin probabil ca NATO să își schimbe direcția în timp ce încearcă să contracareze ceea ce consideră a fi acțiunile destabilizatoare ale Rusiei și să înțeleagă de ce are nevoie pentru a opera într-o regiune ce se schimbă rapid.

Prevăd că, pe măsură ce natura oceanelor din Marele Nord și Antarctica se schimbă ca urmare a încălzirii climei, trebuie să ne înțelegem obligațiile în regiune. Trebuie să fim capabili să demonstrăm că suntem dispuși să operăm acolo”, a spus Key.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...