Arestările imigranților clandestini, în creștere netă sub președinția lui Donald Trump

Arestările imigranților clandestini, în creștere netă sub președinția lui Donald Trump

Arestările imigranților clandestini au crescut cu aproape 38 % în SUA în primele 100 de zile ale mandatului prezidențial al lui Donald Trump în raport cu aceeași perioadă a anului 2016, potrivit cifrelor oficiale publicate de Poliția federală a frontierelor și citate de AFP.

Între 22 ianuarie și 29 aprilie 2017, agenții serviciului Immigration and Customs Enforcement (ICE), cărora administrația Trump le-a trasat consemn să aresteze mai sistematic imigranți ilegali, au arestat peste 41.318 persoane fără documente legale de identitate sau suspectate că ar fi astfel, față de 30.028 în aceeași perioadă a anului 2016, a indicat agenția pe site-ul său internet.

Din acest total, aproape trei sferturi fuseseră condamnați, dintre care 2.700 pentru crime comise cu violență, a precizat agenția.

Alții — aproximativ 11.000 de persoane — nu aveau niciun cazier judiciar, înregistrându-se astfel o creștere cu aproape 50 % la această categorie, punct extrem de contestat de asociațiile pentru apărarea imigranților și de către numeroși primari democrați ai marilor orașe americane. Ei estimează că imigranții ilegali care trăiesc în SUA fără cazier judiciar, adesea de mai mulți ani, nu ar trebui să fie vizați de aceste măsuri.

"Aceste statistici reflectă angajamentul președintelui Trump de a aplica legile noastre imigrației peste tot și în mod corect", a declarat directorul ICE, Thomas Homan. "El a indicat clar agenților noștri că trebuie să se concentreze asupra amenințărilor față de securitatea publică, ceea ce se traduce printr-o creștere sensibilă a arestărilor străinilor condamnați de justiție. Dar când întâlnim persoane aflate ilegal în țară, ne facem datoria și aplicăm legea", a adăugat el.

Creșterea numărului arestărilor a fost denunțată de asociațiile de apărare a imigranților. "Utilizarea resurselor poliției pentru oameni care muncesc, își plătesc impozitele și fac parte din comunitățile noastre nu are sens", a subliniat New York Immigration Coalition, o asociație de apărare a drepturilor imigranților.

În pofida acestei creșteri însă, expulzările clandestinilor nu au sporit pentru moment. Cifrele pentru primele trei luni ale președinției lui Donald Trump, furnizate de ICE la începutul lunii mai, indică chiar o scădere cu 12 % în raport cu aceeași perioadă a anului 2016.

Donald Trump promisese în timpul campaniei sale să-i expulzeze pe cei circa 11 milioane de imigranți ilegali care trăiesc în SUA, dar a indicat ulterior că administrația sa îi va urmări cu prioritate pe delincvenți.

El a semnat din ianuarie până în prezent mai multe decrete pentru a înăspri politica de imigrare. Ambițiile sale de a suspenda orice sosire din anumite țări musulmane au fost totuși blocate de mai mulți judecători federali.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”