Argentina: A murit judecătorul Bonadio, spaima clanului Kirchner

Argentina: A murit judecătorul Bonadio, spaima clanului Kirchner

Judecătorul argentinian Claudio Bonadio, care a instrumentat mai multe dosare de corupţie împotriva vicepreşedintei Cristina Kirchner şi a foşti responsabili ai guvernului său pe vremea când aceasta s-a aflat la conducerea ţării (2007-2015), a decedat marţi la vârsta de 64 de ani, au anunţat rudele sale, potrivit AFP.

'În ultimii ani, el a muncit enorm. Sunt 20 de ani de când colaborăm', a declarat, cu lacrimi în ochi, secretara sa Monica la postul de televiziune TN, confirmând decesul survenit la domiciliul magistratului.

Judecătorul Bonadio a fost supus anul trecut unei intervenţii chirurgicale la cap şi era în concediu medical. Cauzele exacte ale morţii sale nu sunt cunoscute deocamdată.

'Era foarte discret', explică secretara sa.

Îndesat la corp, cu o barbă albă şi ochelari de soare Ray-Ban 'aviator', Claudio Bonadio era un obişnuit al dosarelor sensibile.

În ultimii ani, în timp ce era responsabil de numeroase dosare care o vizau, Bonadio devenise cel mai rău coşmar al Cristinei Kirchner: angajând urmărirea penală împotriva sa în cinci cazuri, convocând-o de nenumărate ori şi solicitând în repetate rânduri ca ea să fie plasată în arest preventiv, dar aceasta din urmă s-a apărat cu imunitatea sa parlamentară.

Fosta şef de stat, aleasă în octombrie vicepreşedinte al actualului preşedinte Alberto Fernandez, l-a calificat drept 'pistolar' (ucigaş plătit) pe Bonadio, referindu-se la un incident survenit în 2001: magistratul, care avea o armă asupra sa, a împuşcat doi delincvenţi care îl atacaseră într-o suburbie a Buenos Aires. El a invocat legitima apărare şi nu a fost urmărit penal.

Printre dosarele sale principale figurează cel denumit 'caiete de corupţie': o suspecta pe Cristina Kirchner că în timpul celor două mandate prezidenţiale a fost responsabilă de un sistem sofisticat de corupţie.

În acest dosar, Kirchner a compărut în faţa justiţiei în decembrie, cu câteva zile înainte de preluarea funcţiei actuale.

Cristina Kirchner şi apropiaţii săi au denunţat presupusa părtinire a magistratului. Ea a depus circa 50 de plângeri în acest sens la Consiliul magistraturii.

'Bonadio a fost judecător şi parte. El a fost o persoană care a provocat mult rău şi care a reprezentat partea întunecată a justiţiei care tocmai a murit. Mi-aş dori să fi plătit pentru ceea ce a făcut', a declarat pentru C5N Gregorio Dalbon, avocatul Cristinei Kirchner.

Claudio Bonadio a instrumentat de asemenea dosarul atentatului din 1994 împotriva comunităţii evreieşti din Argentina, soldat cu 85 de morţi şi 360 de răniţi.

Divorţat, tată al unui muzician rock, Bonadio a studiat dreptul la Universitatea din Buenos Aires, pe care a absolvit-o la vârsta de 32 de ani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...