Argeș: Omul de afaceri vâlcean Virgil Covercă și alți doi suspecți reținuți de DIICOT, arestați preventiv

Tribunalul Argeș a dispus, joi, arestarea preventivă a omului de afaceri vâlcean Virgil Covercă și a celorlalți doi suspecți reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DIICOT, în urma perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul exploatării lemnului.

Alături de Virgil Covercă, au mai fost arestați preventiv pentru 30 de zile Nicolae Erițoiu și Adriana Huidu, persoane cu funcții de conducere în cadrul unei societăți deținute de omul de afaceri vâlcean.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare la Curtea de Apel Pitești.

Cei trei fuseseră reținuți în urmă cu o zi, iar pentru alți 12 suspecți din dosar procurorii dispunând măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, 72 de percheziții în județele Argeș, Constanța, Vâlcea, Teleorman, Maramureș, Gorj, Hunedoara, Sibiu și Alba, într-un dosar de evaziune fiscală și tăieri ilegale de arbori.

Potrivit unor surse judiciare, percheziții au avut loc și la SC Forestcov SRL din localitatea Păușești — Otăsău, cea mai mare companie forestieră din județul Vâlcea, administrată de Virgil Covercă, acesta având calitatea de suspect în dosar.

Conform unui comunicat al DIICOT, în cauză sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori și furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea și dare de mită.

Procurorii susțin că, începând cu anul 2011, Virgil Covercă, administrator al SC Forestcov SRL, care avea ca obiect principal tăierea și rindeluirea lemnului, a inițiat constituirea unui grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni. La acest grup, au aderat mai mulți angajați ai firmei, precum și alte persoane ce au avut și/sau au relații comerciale cu respectiva societate.

S-a reținut că, în perioada 2014 — 2016, Virgil Covercă a coordonat activitățile infracționale desfășurate de către membrii grupării, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea, transportul, primirea, prelucrarea și valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum și la însușirea de sume de bani din gestiunea societății.

Virgil Covercă le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roșie ce trebuia aplicată pe alți arbori, după ce arbori anterior semnați de către organele silvice erau tăiați, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiați ilegal).

Ulterior, lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din județul Vâlcea și apoi transportat în Portul Constanța pentru export către țările arabe.

Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din patru societăți comerciale, diferența de bani nefiscalizată fiind însușită de către membrii grupării.

De asemenea, anumite societăți din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat și de sume foarte mari cu titlu de rambursări de TVA.

Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată a fost stabilit la aproximativ 4 milioane de euro.

Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite și ridicate documente contabile, cinci laptopuri, șase HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur — 100 de piese, cinci ceasuri din aur și suma de 7.600 euro.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

3 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!