Arheolog bătut în stil mafiot în Atena din cauza eforturilor de conservare a patrimoniului antic din Mykonos

Arheolog bătut în stil mafiot în Atena din cauza eforturilor de conservare a patrimoniului antic din Mykonos

Atacul asupra unui arheolog din Atena care se ocupă de conservarea insulei Mykonos ar avea legătură cu dorința "scăpată de sub control" a dezvoltatorilor de a exploata insula.

Mykonos

Insula Mykonos FOTO Shutterstock

La începutul acestei luni, la lăsarea întunericului, pe o stradă din capitala Greciei, Manolis Psarros, un arheolog, a fost atacat brutal în timp ce mergea spre autoturismul său pentru a se îndrepta spre casă. Întâmplarea a avut loc la ora 20:30, relatează The Guardian.

A fost o grevă generală a doua zi și trebuia să îmi răsfoiesc dosarele despre Mykonos”, a afirmat arheologul. „Îmi amintesc că m-am apropiat de mașină, dar după aceea totul este neclar”, a precizat Psarros pentru Observer. „Tot ce știu este că am fost lovit în cap din spate cu o asemenea forță, încât mi-am pierdut cunoștința”, a mărturisit bărbatul, în vârstă de 52 de ani.

În momentul în care s-a trezit miercuri, 8 martie, arheologul se afla pe un pat de spital. În urma atacului, Psarros s-a ales cu coaste rupte și nasul spart, iar vederea îi era încețoșată de loviturile pe care le încasase la nivelul ochilor. Cadrele medicale susțin că arheologul a fost în mod evident lovit cu pumnii și picioarele de o persoană care mai făcuse asta înainte. Psarros a fost norocos fiindcă a scăpat cu viață.

După circa trei săptămâni, efectele unui atac care în alte circumstanțe ar fi putut trece neobservat sunt resimțite în toată Grecia .

În vreme ce autoritățile elene își amplifică investigația, ancheta s-a concentrat pe cea mai populară insulă din Europa, unde o frenezie a construcțiilor a pus serviciul arheologic, însărcinat cu protejarea patrimoniului cultural din Mykonos, pe picior de război cu dezvoltatorii imobiliari.

„Lovitură în stil mafiot”

În ultimii zece ani, arheologul a condus departamentul care eliberează autorizațiile de construcție în Mykonos.

Toate amănuntele acestui atac indică cât de scăpată de sub control a devenit situația din Mykonos”, a afirmat Despoina Koutsoumba, care prezidează Asociația Arheologilor Greci. „Este clar, fiindcă nu există alte motive. A fost o lovitură în stil mafiot executată de persoane care îl urmăreau pe Manolis de la serviciu. Este vorba despre interese de afaceri uriașe și a fost menit să bage frica în inimile arheologilor”.

Guvernul de centru-dreapta al Greciei pare să fie de acord. De la premierul Kyriaskos Mitsotakis, până la forțele de ordine și oficialii locali, în urmă cu o săptămână a existat un consens asupra faptului că haosul care stă la baza construcțiilor ilegale pe una dintre cele mai frecventate destinații din Grecia este legată de o infracțiune pentru care autorii nu au fost încă găsiți.

De mult timp, Mykonos a fost locul preferat al bogaților: barurile, restaurantele și plajele sale au generat profituri din ce în ce mai mari.

„Mâine vom fi noi"

Miercuri, 22 martie, în vreme ce Mitsotakis a avut o întrunire cu cabinetul său de miniștri de pentru a vorbi despre această situație, oficialii spuneau că insula elenă este un „stat în stat”. Ulterior, premierul grec a atenționat că vor fi aplicate măsuri de ordine publică.

În următoarele zile vor sosi 100 de agenți de securitate, inclusiv ofițeri de poliție, anchetatori specializați în infracțiuni financiare, inspectori de mediu și de construcții.

Nu există o insulă în care unii oameni se cred mai presus de lege", a declarat Mitsotakis.

Comunitatea arheologilor din Grecia, care este formată din aproximativ 1.000 de persoane, este responsabilă de moștenirea istorică a națiunii. Turismul reprezintă 25% din PIB și este de departe cel mai mare motor al economiei grecești.

Vrem ca mecanismele de control să fie consolidate și, bineînțeles, dezavuăm orice amenințare împotriva angajaților statului. Astăzi este vorba de arheologi. Mâine vom fi noi", a afirmat primarul din Mykonos, Konstantinos Koukas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

4 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

5 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…