Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, a spus, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că va trimite inspectorii la firme pentru a afla ce se întâmplă.

"Am observat un fenomen în primele patru luni, arieratele curente, deci diferenţa dintre ceea ce s-a declarat şi s-a achitat este undeva la 12 miliarde de lei. Deci este o creştere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acţiona foarte rapid. Să recuperăm, dar în acelaşi timp să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară dar nu poate să achite integral. Nu ştiu, să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6% şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în patru luni este o sumă care mie îmi ridică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să îndreptăm să vedem ce se întâmplă", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a spus că acest lucru se poate face discutând cu agenţii economici şi în acest sens va trimite inspectorii de la colectare pentru a discuta la firmele respective.

"Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde şi el doi covrigi şi un suc într-un chioşc la colţul străzii", a precizat şeful ANAF, care a menţionat, în context, că acest lucru nu mai trebuie să se întâmple.

"Pentru mine este foarte greu, ca preşedinte al ANAF, să conving un contribuabil că pe lângă obligaţia legală de a-şi achita impozitele şi taxele, achitarea acestora este şi un act de responsabilitate civică. Dacă avem venituri mai mari reuşim ca educaţia să fie mai modernă în România pentru copii noştri, reuşim să avem un sistem de sănătate mai performant şi, de asemenea, de ce nu, infrastructură, că toţi ne plângem că drumurile nu sunt bune, nu avem apă nu avem canal. Toate acestea se pot realiza dacă avem venituri mai mari, iar aceste venituri nu se pot aduna decât prin plata corectă a impozitelor şi taxelor. Şi aici am o mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Eu cred că împreună putem să creştem conformarea voluntară la plată conştientizând şi chiar educând contribuabilul de importanţa achitării la timp a impozitelor şi taxelor. Ştiu că acest lucru este greu şi de multe ori discut şi eu cu agenţi economici care vin şi îmi spun "domnule, noi tot plătim, plătim, dar parcă de multe ori, banii pe care îi dăm la stat se duc în altă parte, nu acolo unde sunt folosiţi de către stat". Înţeleg şi acest lucru că de multe ori nevoile noastre individuale sunt mai importante, dar statul în ansamblul lui nu poate să funcţioneze decât prin plata impozitelor şi taxelor. Şi aici va fi o muncă importantă a ANAF, la creşterea gradului de conformare voluntară atât la declarare cât şi la plată", a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş.


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

El a menţionat că, în primele trei luni ale anului, ANAF a reuşit să aducă un plus de 57,3 milioane de lei, făcând un plan de 100,1%, iar ponderea veniturilor nete colectate în PIB este de 5,8%.

"Ca preşedintele al ANAF ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF poate să devină respectabil. Respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovadă inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să-şi recâştige propriu respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Acesta este crezul meu şi asta vreau să las la finalul mandatului meu: un ANAF respectabil", a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, ANAF îşi propune să continue seria de rezultate bune obţinute în primele două luni al anului, când s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 12,049 miliarde de faţă de perioada corespondentă din anul 2021. Astfel, la finele primului trimestru, se înregistrează un plus de 13,445 miliarde de lei.

Totodată, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale, respectiv Legea nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022 şi Legea nr. 318 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, precum şi cu repartizarea lunară a programului anual de încasări, programul de încasări venituri bugetare alocat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (inclusiv programul aferent activităţii vamale) pentru primele trei luni ale anului 2022 a fost de 82,605 miliarde de lei, fiind colectată suma de 82,662 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un grad de realizare de 100,1% a programului, respectiv un plus de 57,3 milioane de lei.

În ceea ce priveşte ponderea în PIB a veniturilor brute colectate de ANAF în primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,5%, respectiv cu 0,4 p.p. peste cea din 2021, când s-a înregistrat 6,1%, iar a veniturilor nete colectate de ANAF în primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,3%, respectiv cu 0,5 p.p. peste cea din 2021, când s-a înregistrat 5,8%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...