Armata chineză a trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan cu 10 nave şi 20 de avioane de război

Armata chineză a trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan cu 10 nave şi 20 de avioane de război

O sursă din Taiwan a declarat anonim pentru Reuters precum că „aproximativ 10 nave ale marinei chineze au traversat linia mediană şi au rămas în zonă vineri dimineaţă, iar aproximativ 20 de avioane militare chineze au trecut pentru scurt timp de linia mediană”.

Până în prezent, nu a existat nicio confirmare oficială din partea Ministerului Apărării din Taiwan privind numărul de incursiuni.

„De data aceasta, exerciţiile noastre au inclus teste cu tragere reală şi a fost prima dată când au traversat insula Taiwan,” a declarat pentru CCTV Meng Xiangqing, profesor la Universitatea Naţională de Apărare din China, afiliată armatei, relatează The Guardian.

El a adăugat că llansările armatei chineze ce efectuează exerciţii militare în jurul Taiwanului au trecut printr-un spaţiu aerian în care sunt concentrate rachetele Patriot - un sistem de rachete sol-aer mare mobilitate, care ar fi o apărare crucială împotriva avioanelor de război chineze.

De asemenea, sunt primele exerciţii în care China ajunge atât de aproape de Taiwan, prima sa încercuire a insulei şi prima dată când a înfiinţat un poligon de tragere la est de Taiwan, a precizat Meng.

Agenţia de presă oficială chineză Xinhua a relatat că armata „a zburat cu peste 100 de avioane de război, inclusiv avioane de asalt şi bombardiere” în cadrul exerciţiilor, şi a adus „peste 10 distrugătoare şi fregate”.

Exerciţiile chineze implică marina, forţa aeriană, forţa de rachete, forţa de sprijin strategic şi forţa de sprijin logistic, potrivit Xinhua.

Linia mediană este o graniţă neoficială, dar care a fost odinioară respectată în mare parte, ce împarte în două strâmtoarea Taiwan, situată între Taiwan şi China.

Taiwanul a reacţionat trimiţând în zonă mai multe nave şi avioane şi desfăşurând sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situaţiei şi consideră că activităţile forţelor armate chineze sunt extrem de provocatoare.

Ministerul taiwanez al apărării a comunicat că militarii săi se vor pregăti de luptă, dar nu vor cere războiul, scrie Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante