Armata rusă încearcă să avanseze în estul Ucrainei și bombardează toată linia frontului

Armata rusă încearcă să avanseze în estul Ucrainei și bombardează toată linia frontului

Trupele ruse înaintează limitat în apropiere de Bahmut, în regiunea Doneţk, dar armata ucraineană are în continuare controlul asupra oraşului, potrivit ultimului raport militar al Kievului, citat vineri de agenţia de presă EFE.

Lupte lângă Bahmut FOTO Profimedia

Fotografiile cu tranşee pline de noroi, păduri devastate şi corpuri pe câmpul de luptă stârnesc comparaţii cu Primul Război Mondial, transmite EFE, potrivit Agerpres .

Lupte grele au loc şi în apropiere de Avdiivka, tot în Doneţk, în timp ce trupele ruse încearcă de asemenea să avanseze în aceeaşi regiune lângă oraşul Liman, care a fost recucerit de trupele ucrainene în noiembrie, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, citat de Reuters.

După ce s-au repliat din mare parte din regiunea Harkov în urma unei contraofensive ucrainene şi de pe malul de vest al fluviului Nipru în regiunea Herson, trupele ruse s-au regrupat acum în provinciile estice Doneţk şi Lugansk şi în ce mai controlează din Harkov, consolidând linia frontului în timp ce continuă să încerce acţiuni ofensive.

Acestea sunt concentrate în prezent asupra oraşului Bahmut, în avangarda trupelor ruse acolo aflând-se mercenarii grupării Wagner. Olexandr Solonko, un militar ucrainean ce activează într-o unitate de recunoaştere aeriană, spune că ruşii au superioritate numerică şi „folosesc acolo multe resurse în soldaţi, artilerie şi avioane de luptă”.

Ruşii au „mult mai multă muniţie” decât armata ucraineană, remarcă Solonko, insistând că trupele ucrainene au nevoie atât de cantităţi suplimentare de muniţii, cât şi de sisteme antiaeriene.

„Avem de asemenea nevoie de creşterea cantităţii şi calităţii dronelor, care sunt indispensabile pentru operaţiunile de recunoaştere şi direcţionare a forţei de foc pentru sprijinirea infanteriei noastre, mai ales noaptea”, explică el.

Ministerului britanic al Apărării consemnează în raportul său de vineri că armata rusă a reluat după o pauză atacurile cu drone iraniene asupra infrastructurilor ucrainene şi este posibil să fi primit din Iran un nou lot de drone, după ce l-a epuizat pe precedentul. Serviciile de informaţii ucrainene au anunţat săptămâna aceasta doborârea a 17 drone, printre care 14 drone iraniene de tip 14 Shahed-136.

Potrivit oficialilor ucraineni, trupele ruse bombardează întreaga linie a frontului în Doneţk, iar pe ansamblu operaţiunile militare ruse par să ilustreze diminuarea ambiţiilor lui Vladimir Putin, care, după succesiunea de eşecuri militare în invazia pornită asupra Ucrainei în februarie, ar urmări acum doar să-şi securizeze controlul asupra porţiunii de teritoriu ucrainean pe care o revendică în mod ilegitim.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro