Armata rusă, ironizată de chinezi: O „gâscă slabă”

Armata rusă, ironizată de chinezi: O „gâscă slabă”

În pofida relațiilor bune afișate public între regimul de la Beijing și cel de la Moscova, mulți chinezi nu se pot abține în a se abate de la linia politică oficială a conducerii lor și fac ironii pe seama dificultăților întâmpinate de invadatorii ruși în Ucraina.

Soldați ruși FOTO Arhivă

Eșecurile suferite de armata rusă în contextul contraofensivei ucrainene provoacă atât dezbateri asupra evoluției războiului, cât și noi tendințe pe rețelele de socializare din China. Unul dintre calificativele atribuite de chinezi armatei ruse este „gâscă slabă”, constată „Newsweek”.

Pe Weibo, o rețea de socializare cu circa 580 de milioane de utilizatori activi lunar, calificativul „gâscă slabă” apare menționat la majoritatea postărilor despre pierderile înregistrate de ruși, fie că este vorba de retrageri în fața ucrainenilor, fie la imagini cu echipamente abandonate pe câmpul de luptă.

Acest calificativ, care desemnează ceva de proastă calitate, este utilizat mai ales de bloggerii militari chinezi care urmăresc îndeaproape desfășurarea războiului, notează „Newsweek.

„Newsweek” observă totodată o tendință de schimbare a percepției în rândul chinezilor asupra finalului războiului. Dacă, la începutul războiului, majoritatea lor erau oarecum de partea Rusiei, prin prisma de posibil aliat împotriva Statelor Unite, și se așteptau la o victorie iminentă a ei, totuși rezistența armatei ucrainene și succesele contraofensivei sale îi fac mai puțin încrezători într-un rezultat pozitiv pentru forțele Moscovei.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că majoritatea chinezilor vor continua să susțină Moscova în politicile sale expansioniste atât timp cât Beijingul va întreține relații dificile cu Washingtonul, conchide sursa citată.

China are o poziție ambivalentă asupra războiului din Ucraina, declarându-și sprijinul față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării atacate, dar întreținând relații solide de colaborare, în special de natură economică, cu Rusia. În același timp, Beijingul nu pierde nicio ocazie în a critica Occidentul, uneori preluând retorica Moscovei pe tema războiului din Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...