Armata sudaneză lansează lovituri aeriene asupra cartierului general al forțelor speciale din Khartoum. Ce se întâmplă, de fapt

Armata sudaneză lansează lovituri aeriene asupra cartierului general al forțelor speciale din Khartoum. Ce se întâmplă, de fapt

Potrivit canalului Asharq TV, cel puțin patru avioane MiG au zburat în zona de luptă.

Foto: Captură TV Al Arabya

Armata sudaneză a folosit avioane de luptă pentru a lovi sediul forțelor de reacție rapidă (forțele speciale) din Khartoum a anunțat sâmbătă postul de televiziune Al Arabiya , care arată imagini cu consecințele loviturilor aeriene.

Potrivit canalului de televiziune Asharq , cel puțin patru avioane de luptă MiG staționate la o bază aeriană a armatei sudaneze au zburat în zona de luptă.

În Sudan, pe 15 aprilie, au izbucnit ciocniri între armată și forțele de reacție rapidă (forțele speciale). Fiecare parte dă vina pe cealaltă pentru atac, armata susținând că forțele de reacție rapidă i-au atacat cartierul general, iar forțele speciale susținând că sediul lor din Khartoum a fost atacat cu „toate tipurile de arme grele și ușoare”.

Intensitatea ciocnirilor a crescut după o scurtă acalmie în mijlocul zilei. Forțele de reacție rapidă au anunțat că au preluat controlul aeroportului din El Fasher și a două baze aeriene. Armata a raportat și despre atacurile aeriene asupra bazelor inamice din zona Khartoum.

ONU, Uniunea Africană, UE și unele țări au cerut o încetare imediată a focului și negocieri, dar până în prezent nu se știe despre niciun contact între părți.

Ciocnirile au cuprins capitala și cel puțin 7 dintre cele 18 state ale Sudanului. Amenințarea unui război civil pe scară largă planează asupra țării. Abdullah Hamduk, fost prim-ministru al republicii, a spus că o soluție pașnică este „încă posibilă”, dar țara „se confruntă cu pericolul unei scindări”.

Ce s-a întâmplat
  • Ciocnirile au început în apropierea bazei militare din Merowe și din Khartoum. Se raportează că s-au răspândit apoi în statul Darfur de Nord.
  • Forțele speciale sudaneze au declarat că unitățile armatei i-au atacat cartierul general. Un purtător de cuvânt al armatei sudaneze a confirmat acest lucru, dar precizat că atacul a fost un răspuns la atacurile forțelor de reacție rapidă asupra unităților militare din mai multe zone ale orașului.
  • Ulterior, au existat rapoarte despre lovituri aeriene ale armatei asupra cartierului general al forțelor speciale. Armata a distrus, de asemenea, peste 80 de vehicule ale forțelor speciale în orașul Merowe.
  • Toate intrările în palatul prezidențial din Khartoum sunt blocate, palatul în sine este înconjurat de vehicule blindate ale armatei sudaneze, relatează Sky News Arabia .
  • Forțele speciale sudaneze au anunțat că au preluat controlul aeroporturilor din Khartoum și Merov, postul de televiziune Al-Hadath a precizat că mai multe „avioane de luptă de fabricație rusească” au fost capturate la Merov. Cu toate acestea, armata a dat asigurări mai târziu că la acest moment controlează aeroporturile din Khartoum și Merowe.
  • Câteva ore mai târziu, Forța de Reacție Rapidă a raportat că a preluat controlul aeroportului de la El Fasher și a capitalei statului Darfur de Vest. Armata nu a confirmat acest lucru.
  • Televiziunea sudaneză a oprit difuzarea după apariția rapoartelor despre împușcături la sediul său. Relatările din mass-media vorbesc despre capturarea sediului de către forțele speciale.
  • Potrivit Al Jazeera, părțile în conflict s-au ciocnit în apropierea cartierului general al Forțelor Aeriene.
  • Lupte au loc și în statele Kordofan de Nord, Gedaref, Kassala și Darfur de Sud.
  • Comandantul armatei Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan, monitorizează personal acțiunile armatei. Forța de Reacție Rapidă a raportat că reședința lui a fost preluată, dar armata a negat aceste afirmații. Potrivit șefului de securitate al șefului Consiliului Suveran (orgul de conducere al țării), al-Burhan „se află într-un loc sigur și monitorizează personal acțiunile armatei”.
  • Al-Burhan a permis ca unități suplimentare să fie transferate la Khartoum din alte regiuni dacă vor continua confruntările cu forțele de reacție rapidă.
  • Comandantul forțelor speciale din Sudan, Mohammed Hamdan Daglo, a numit confruntarea cu armata una forțată de împrejurări. El și-a declarat angajamentul pentru un acord între militari și civili.
  • Armata sudaneză a spus că nu va negocia cu forța de reacție rapidă până când acestea vor fi desființate.
Consecințele luptelor
  • Reprezentantul comitetului de medici din Sudan a informat că există morți și răniți. Al Jazeera relatează că trei civili au fost uciși în confruntările din Khartoum și zeci au fost răniți. Al Hadath, citând reprezentanți ai serviciilor medicale, informează despre două victime și peste 26 de civili răniți. Canalul de televiziune Asharq susține că în capitala sudaneză sunt cinci victime civile.
  • Cinci civili au devenit victime ale ciocnirilor din orașul Nyala.
  • Colonelul Forțelor Armate sudaneze Khaled Abdullah a confirmat pierderile în rândul militarilor, dar a menționat că acestea nu au fost calculate în totalitate. El a cerut civililor să nu iasă în stradă.
  • Ministerul Sănătății din Sudan a cerut medicilor să vină la spitalele din Khartoum pentru a oferi asistență
  • Compania aeriană oficială a Arabiei Saudite, Saudia, a suspendat zborurile către Sudan după ce un Airbus A330 al companiei aeriene s-a prăbușit pe aeroportul din Khartoum.
  • Aeroportul din Khartoum a fost închis.În perimetrul său, potrivit Al Jazeera, se află vehicule blindate. Potrivit postului de televiziune Al Arabiya , o aeronavă ONU a fost distrusă în urma luptelor de pe aeroport.
  • Serviciul de presă al companiei aeriene low-cost SkyUp a declarat că peste 30 de membri ai echipajului aeronavelor ucrainene au fost blocați în Khartoum. Mai târziu, la Kiev, s-a raportat că echipajele aeronavelor ucrainene au fost evacuate din aeroport și se aflau într-un loc sigur.
  • După cum a spus fostul prim-ministru Abdallah Hamduk , „războiul din Sudan va însemna război în întreaga regiune”.
Condiții preliminare pentru escaladare
  • Criza politică din Sudan a apărut după ce președintele Omar al-Bashir, care a condus țara timp de 30 de ani, a fost înlăturat de la putere în aprilie 2019, ca urmare a unei lovituri de stat militare.
  • Situația a escaladat la începutul acestei săptămâni din cauza dezacordurilor dintre al-Burhan, care conduce și Consiliul Suveran, și Mohammed Hamdan Daglo, adjunctul său în consiliu.
  • În octombrie 2021, al-Burhan a dizolvat guvernul civil și a declarat stare de urgență în Sudan. El a promis că va organiza alegeri generale în iulie 2023
  • În decembrie 2022, principalele forțe politice au încheiat un acord-cadru care prevedea scoaterea armatei din politică și reforma forțelor de securitate. Semnarea acordului final, programată pentru 1 aprilie 2023, a fost amânată în mod repetat din cauza neînțelegerilor dintre al-Burhan și șeful forței de reacție rapidă.
  • În noaptea de 12 spre 13 aprilie, armata sudaneză a remis un ultimatum forțelor speciale, cerând ca acestea să părăsească Merowe. Potrivit unei surse militare sudaneze, forțele speciale au desfășurat acolo numeroase detașamente fără a anunța comandamentul armatei sudaneze despre respectiva măsură. Cu toate acestea, în aceeași zi, peste 50 de vehicule ale forțelor speciale au intrat în Khartoum și au sosit întăriri din Darfur.
  • Armata și forțele speciale au opinii diferite asupra viitoarei structuri de securitate și a principiilor pentru formarea unei singure forțe armate unificate. Dezacordurile se rezumă în principal la două puncte principale: cu privire la momentul includerii unităților de forțe speciale într-o singură armată și, de asemenea, la cine ar trebui să devină comandantul șef al forțelor armate - un militar profesionist sau președinte civil al forțelor armate ale țării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...