Armenia sfidează Rusia și aderă la Curtea Penală Internațională

Armenia sfidează Rusia și aderă la Curtea Penală Internațională

Parlamentul Armeniei a ratificat marți Statutul de la Roma, actul fondator al Curții Penale Internaționale (CPI). Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Parlamentului, 60 de deputați s-au pronunțat pentru ratificarea Statutului de la Roma al CPI, iar 22 au fost împotrivă, relatează Reuters .

Relația dintre Rusia și Armenia este tensionată. FOTO Profimedia (Arhivă)

Relația dintre Rusia și Armenia a devenit tensionată din cauza pasivității Moscovei în momentul în care Azerbaidjanul, vecinul Armeniei, a recucerit Nagorno-Karabah, o regiune controlată timp de trei decenii de etnicii armeni.

Armenii din enclava Nagorno-Karabah aflată sub suveranitatea azeră au capitulat în urmă cu o săptămână, în fața unei ofensive fulger a trupelor Azerbaidjanului care s-a soldat cu aproximativ 600 de morți. După intervenția trupelor azere peste 100.000 de armeni au fugit .

Aderarea la Curtea Penală Internațională înseamnă că Armenia va fi nevoită să îl aresteze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul său , întrucât instanța a emis în luna martie un mandat de arestare pe numele său .

Armenia susține că a purtat discuții cu Rusia cu privire la planurile sale, după ce Moscova a atenționat-o, în luna martie, că va suporta „consecințe grave" dacă se va supune jurisdicției CPI.

Erevanul a transmis că scopul său a fost mereu acela de a răspunde la ceea ce consideră a fi crime de război săvârșite de Azerbaidjan în conflictul îndelungat cu Armenia și că nu vizează Rusia.

Totuși , Moscova și-a manifestat frustrarea crescândă față de prim-ministrul armean Nikol Pașinian , care a declarat public că politica Armeniei de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-i garanta securitatea a fost o greșeală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?