Așa o fi? Londra, al doilea cel mai populat oraș cu români după București?

Așa o fi? Londra, al doilea cel mai populat oraș cu români după București?

Numarul romanilor care au depus cerere de rezidenta in Marea Britanie este urias, conform autoritatilor de la Londra, citate de BBC. Doar in Londra se afla 350.000 de romani, mai multi decat in orice alt oras din Romania, cu exceptia Capitalei.

Ce scrie pe Facebook Andrei Caramitru:

„Acum știm exact câți Români sunt in UK. Pentru ca au trebuit sa se înscrie pentru reședința permanenta după Brexit. Cifrele sunt amețitoare :

- 1 milion (a 3a populație straina din UK, după indieni și polonezi, dar la mica distanță). Atenție - mai multi decât in orice județ din România

- 350’000 in Londra - mai multi decât in orice oraș din România, mai puțin Bucurestiul.
Acuma. Ce înseamnă asta, dacă avem viziune. Înseamnă ca o apropiere strategica de UK devine esențială pentru noi și e absolut posibila (orice politician de acolo va curta voturile comunității românești). Și - la un moment dat - acolo rege va fi Charles, omul din vest care iubește cel mai mult România. Oportunitatea este unică in istorie - acum trebuie gândită.

Si mai e încă ceva. Dacă sunt atât de multi doar in Anglia. Înseamnă ca diaspora românească totală probabil este pe la 5 milioane deja. Dar - populația din orașele mari din România creste și ea enorm. Mai avem încă o diaspora interna de cel puțin 3 milioane de oameni care stau in alt loc decât unde au buletinul. In total 8-9 milioane care net net au plecat din zonele rurale și defavorizate. Numărul este așa de mare încât singura concluzie logica este ca la sate la noi, in județele rurale din sud si est, in orașele mici mono-industriale - de fapt nu a mai rămas aproape nimeni (vorbim de scăderi de populație de 50-70%!!!).

Sper sa vedem asta la recensământul din 2022. Pentru ca asta înseamnă ca tot sistemul - electoral, de alocare de bani, tot - trebuie TOTAL schimbat. Trebuie parlamentari multi din orașele mari și din diaspora, și mult mult mai puțini din celelalte zone depopulate. Nu mai are nici un sens sa pastram județe unde poate mai sunt 100 de de mii de oameni (un sfert dintr-un sector al Bucureștiului doar, sau o treime din populația română din Londra). Nu mai are sens sa avem comune unde mai sunt 100 de pensionari atât (dar cu 30 de angajați la primărie).

Gata cu baronii. Hai cu reforma.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia