Așa o fi?

Așa o fi?

Reportaje-Live : CORUPTIA ROMANEASCA LOVESTE IN MEXIC

Nimic nu este intamplator in lumea asta. Ne-am revoltat cu totii la abuzurile autoritatilor mexicane asupra romanilor veniti in vacanta la Cancun dar adevarul este altul. Ii injuram degeaba pe mexicani cand ar trebui sa ne revoltam tot pe autoritatile romane. Sa explic un pic.

De vreo 8 ani in zona Cancun, o grupare de romani specializati in furturi de pe carduri au dat lovitura secolului. Timp de 8 ani au furat 1.2 miliarde (ati citit bine) de dolari de pe cardurile turistilor. Practic dupa ce aveau datele cardului scoteau din bancomate sume mici de bani de maxim 200 USD ca sa nu bata la ochi. Paguba de 1.2 miliarde este cea oficiala. In realitate sumele sunt mult mai mari dar probabil ca multi alti pagubiti nici nu au realizat ca le-au disparut 100 usd de pe card. Cati dintre voi in vacanta va numarati banii la cent. Ganditi-va la americani sau canadieni. Multi nici nu s-au deranjat sa reclame, mai ales ca pe extras le apareau sumele ca fiind retrase de la bancomat in perioada concediului.

Si aici intervin autoritatile romane. Dimensiunea gigantica a fraudei din Mexic a explodat in SUA si Canada. Turismul afectat serios, forumurile s-au incins, s-a dus vestea despre furturile de pe carduri din Cancun. Banci nemultumite pentru despagubirile uriase, agentii turism care pierd clientii, mexicani care pierd bani, presiune pe autoritati. Si niste romani care se imbogateau chiar sub nasul mafiei mexicane.

Mecanismul era destul de simplu. In fiecare luna soseau "turisti" din Romania in Cancun unde erau preluati de membrii gruparii. Acestia le dadeau carduri fabricate cu care goleau bancomatele. De fiecare data erau adusi altii. Pana reuseau sa afle mexicanii ceva despre turistii romani care le goleau bancomatele, "turistii" se intorceau in tara si erau inlocuiti de altii. Sunt sute de interlopi romani recrutati din tara care au "lucrat" la bancomate. In poze erau turisti, cu familii, in realitate goleau bancomate si dupa vacanta dispareau in tara. De aceea mexicanii ii trateaza pe toti acum ca pe niste infractori pentru ca au suspiciuni rezonabile ca chiar asta sunt o parte dintre ei. Se pare ca in cazul "scandalos" in care femeia cu copii a fost expulzata iar barbatul este retinut in Mexic, barbatul este in baza de date a FBI. Deci nu e chiar un ingeras in vacanta iar familia era acoperire.

Mexicanii au incercat de acum 4 ani sa discute cu autoritatile romane care au ramas surde si mute. Probabil ca toate incercarile autoritatilor mexicane de obtine sprijinul autoritatilor si de a coopera cu acestea s-au lovit de birocratie si tergiversari. Multe au ramas fara raspuns in sertarele fara fund ale autoritatilor din Craiova, Bucuresti si Valcea (de acolo erau membrii gruparii). Eu cred ca e foarte suspecta lipsa de implicare a autoritatilor romane, atat de suspecta incat a adus mexicanii la disperare si toata problema asta s-a rezolvat abia cand a intrat FBI pe fir si romanii nu au mai avut ce face. Asta explica si reactia slaba a MAE pana acum tinand cont ca abuzurile asupra turistilor de buna credinta romani sunt de peste un an. Presupun ca MAE stie foarte bine de ce se comporta mexicanii asa, de ce confisca telefoane in aeroport si de ce trateaza fiecare roman ca un potential suspect.

Problema nu este nici pe departe rezolvata. Desi s-a anuntat ca liderul gruparii romanesti a fost prins, se pare ca l-au prins doar pe interlopul violent care se asigura ca "turistii" romani nu fug cu banii restrasi din bancomate. Adevaratul creier este inca liber si intre timp se golesc bancomate pe acelasi sistem in SUA, Asia si Brazilia. Tot romani in vacanta. Mai nou se pare ca si rusi.

Asa ca dragilor cand va enervati pe autoritatile mexicane mai bine va enervati pe autoritatile romane. Ceea ce vedeti acum in Mexic este doar raspunsul la coruptia din Romania. Banii din Mexic cumpara terenuri in Romania, construiesc complexe rezidentiale in Bucuresti si Craiova si mai ales eu cred ca cumpara constiinte.

Si retineti. Evitati Mexic. Nici un roman normal la cap nu are ce cauta in Mexic cativa ani. Sunt foarte suparati mexicanii si pe buna dreptate. Din pacate Romania este un exportator de infractionalitate si asta ne va inchide multe drumuri in viitor. Aduceti-va aminte de ce fostul ambasador SUA punea presiune pe autoritatile romane in privinta gruparilor infractionale organizate si de ce sustinea ca trebuie sa fie o prioritate a politiei romane.

PS multumesc lui SU care mi-a explicat cum sta treaba.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante