Așa o fi?

Așa o fi?

După cum dezvăluiam chiar ieri, Ministerul Apărării Naționale este deja cuprins de o degringoladă fără precedent, odată cu ”denunțul secolului” de la vârful Direcției Generale de Informații a Armatei. Iar după cum rezultă din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, generalul de acum în rezervă Iulian Cristian Gherghe nu pare să se împace cu actuala variantă de lucru a dosarului în care este acuzat de delapidarea sumei de 179.470 dolari. Astfel că fostul adjunct al DGIA, considerat ani de zile mâna dreaptă a generalului Marian Hăpău ar fi solicitat zilele trecute declanșarea de negocieri în vederea întocmirii unui Acord de recunoaștere a vinovăției. Un ARV care se anunță cu atât mai devastator, cu cât generalul Gherghe ar fi transmis faptele și persoanele pe care ar vrea să le denunțe pentru a face ”hora mare” în acest dosar.

Acum desigur că este strict opțiunea procurorilor militari de a stabili oportunitatea efectuării unui astfel de acord de recunoaștere a vinovăției, ca și condițiile de negociere ale acestuia. La fel după cum, trebuie precizat de la bun început, doar judecătorul poate confirma sau nu intrarea în legalitate a respectivului ARV. Totuși, este greu de crezut că magistrații militari, fie ei procurori sau judecători vor avea ”slăbiciunea” să nu fructifice la maxim o astfel de oportunitate. Mai ales că, arestat pentru delapidarea a 179.470 dolari, generalul Gherghe ar avea ceva de spus despre o altă ”redirecționare” a fondurilor operative ale DGIA… Dar de această dată în valoare de 480.000 dolari! Ca și faptul că disperarea de ultimă oră a ministrului Nicolae Ionel Ciucă ca tot scandalul DGIA să fie asumat strict de generalul Gherghe s-ar putea datora în bună parte și straniei coincidențe că soția acestuia, Maria Cristina Ciucă este încadrată tot la DGIA! Și tot la Direcția de Contrainformații Militare și Securitate Militară – DCISM! Adică exact structura de unde provine generalul Gherghe! Și a cărui logistică a fost coordonată de acesta până în 26 februarie 2021!!!

Gherghe face hora mare

Oficial, rechizitoriul care a dus la arestarea pentru o perioadă de 30 de zile a generalului Iulian Cristian Gherghe, trecut în rezervă în luna februarie, se bazează pe probarea infracțiunii de delapidare a sumei 179. 470 USD, ”scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri”.

Suma însușită ilegal fiind folosită la cumpărarea unui teren și construcția unei vile proprietate personală în localitatea ilfoveană Corbeanca. Iar dacă atât procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel, cât și judecătorii acestei instanțe și-au făcut pe deplin datoria, propaganda plătită de ani de zile tocmai din fondurile operative ale DGIA a intervenit ”de îndată” pentru abaterea atenției de la structura condusă de către generalul Marian Hăpău. Astfel că, într-o primă fază, opinia publică a fost minuțios ”intoxicată” cu sintagma ”fonduri de război”. Cu toate că generalul Gherghe nu a a băgat mâna în ” fondurile de război” ale MApN, ci în chiar fondurile operative ale DGIA! Apoi, când acesta a început să dea semne că, deși își recunoaște vinovăția, nu va ”înghiți” să fie singurul țap ispășitor al operațiunii de devalizare a bugetului operativ al structurii generalului Hăpău, oamenii celui din urmă au apăsat la rândul lor pe ”accelerația” diversiunii.

Aceea că tocmai Hăpău ar oprit jaful consumat ani de zile chiar sub ochii săi! Cu toate că ar fi fost greu de crezut că generalul Gherghe ar fi putuit lua într-o singură zi, ca să dăm doar exemplul de pe 27. noiembrie 2018, suma de 179.470 dolari! Mai ales în condițiile în care vorbim de chiar adjunctul generalului Hăpău! Iată însă că la doar câteva zile după ce propoaganda DGIA a aruncat pe piață această ”fumigenă”, însuși ”Eroul de la Kandahar” s-a aruncat în luptă personal pentru promovarea acestei ”piste unice” a anchetei. Ceea ce nu face decât să întărească și mai mult varianta de lucru că generalul Gherghe face ”valuri” tot mai mari. Și amenință chiar că va face ”hora mare”, întrucât el unul ar fi acceptat ”doar” reținerea de 24 de ore. Surse apropiate anchetei susținând că generalul Gherghe nu se aștepta să fie și arestat, mai ales după ce și-a recunoscut fapta… Și că astfel a fost cuprins de panică, de parcă ar fi început să se convingă că, deși și-a luat partea sa de vină, ”alții” nu își onorează angajamentul de a nu îl lăsa să ”putrezească” prin arest… Astfel că ministrul Ciucă s-a repezit să anunțe că ”în momentul în care acest lucru mi s-a raportat, decizia a fost direct la Parchet”! Fără a preciza însă și cine i-a raportat… Și mai ales când…

Juma’ de milion USD, direct pe Hăpău

Acum, dacă ani de zile generalul Gherghe a devalizat bugetul structurii unde activa fără ca superiorii să își dea seama înseamnă că aceștia ori erau incapabili, ori erau complici. Astfel că trebuie să plătească oricum! Numai că situația se complică și mai mult din moment ce singurul superior al generalului Gherghe era… generalul Marian Hăpău! Mai mult decât atât, camaraderia dintre cei doi era binecunoscută la nivelul întregului sistem. De altfel, Gherghe a fost luat de la Contrainformațiile Militare și numit adjunct al directorului DGIA strict la intervenția directă a lui Marian Hăpău!

Generalul Gherghe a retras banii de la bancă pe semnătura șefului DGIA!

Cel care astfel a și girat pentru acesta, asumare ”cu bune și cu rele”. Cert este însă că la un moment dat ”s-a rupt lanțul de iubire” dintre cei doi. Astfel că acum generalul Hăpău se zbate să îl înfunde definitiv pe generalul Gherghe. În timp ce adjunctul său de până în urmă cu nici două luni se agită să convingă procurorii militari că delapidarea pentru care a fost arestat ar putea fi opera unui cerc infracțional organizat. Generalul Gherghe riscând imens astfel, dar și transmițând un semnal mai mult fățiș decât subliminal cu privire la faptul că oricând poate oferi informația de jumătate de milion de dolari! Cea care să le ofere procurorilor militari ”muniția” informativă necesară disjungerii unui nou dosar.

Acoperirea DCiSM

Înainte ca generalul Marian Hăpău să îl numească director adjunct al Direcției Generale de Informații a Armatei, generalul Iulian Cristian Gherghe a activat ani de zile în cadrul Direcției de Contrainformații Militare și Securitate Militară – DCiSM. Acolo unde a răspuns în principal de achiziții și logistică. De asemenea, Maria Cristina Ciucă, soția ministrului Nicolae Ionel Ciucă activează în cadrul Direcției de Contrainformații Militare și Securitate Militară – DCiSM. Și cum este greu de crezut că soția ministrului chiar ”vânează” spioni ruși de la GRU pe teren, Maria Cristina Ciucă ”învârte hârtiile” într-un birou. Aceleași hârtii supravizate de generalul Gherghe… Iar dacă mai adăugăm că la aceeași structură de contrainformații mai activează și cumnatul ministrului Apărării, disperarea lui Ciucă este oarecum de înțeles. Ca și cea a generalului Hăpău, de altfel. Mai ales că la banca de unde a retras cei 179.470 dolari, generalul Iulian Gherghe a prezentat un document care purta chiar semnătura șefului DGIA. Astfel că, până la obligatoria expertiză grafologică, probabil că Marian Hăpău încă regretă amarnic că nu a apucat să iasă la pensie…

SURSA: National.ro/Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...