Așa o fi?

Așa o fi?

”Cîțu sau Orban: Cristina decide ” titram ”lovitura” din 23 iunie. Atunci când dezvăluiam că multe depind de „limbarița” Cristinei David, dacă procurorii anticorupție chiar vor să înainteze cu adevărat, în ”marș forțat”, pe pista Virgil Guran. Fostul consilier pe probleme de ordine publică și siguranță a lui Ludovic Orban, pe vremea când președintele Partidului Național Liberal era și premierul României fiind perceput atât în clasa politică, dar mai ales în sistem drept principala vulnerabilitate a liderului vehii gărzi liberale.

După Guran s-a deschis acum și pista ”Bitanul”

Iată însă că lucrurile se precipită serios, din moment ce, la doar câteva zile după ce dezvăluiam că iohanniștii din sistem îi arată lui Orban ”pisica” Guran – între timp președintele PNL aflând și ”micul secret” de familie al Cristinei David – aceiași ofițeri de informații deschid acum o nouă pistă. Iar până și apropiații lui Orban recunosc că fostul secretar general adjunct al Guvernului, teleormăneanul Costel Barbu reprezintă adevărata ”nucleară” care poate dinamita alegerile de la viitorul Congres. Guran fiind perceput chiar ca o simplă ”petardă” pe lângă Barbu, ”Bitanu” despre care se spune că le-ar fi făcut ”prea ca la țară”… Însă, totuși, deși este clar că o parte a serviciilor ”strâng șurubul” la președintele PNL, există și o veste bună pentru Orban. Și anume că iohanniștii nu ar recurge la aceste metode de forță, dacă Florin Cîțu ar fi reușit să îi ia fața lui Orban în majoritatea organizațiilor județene. Astfel că se poate trage concluzia că, la acest moment cel puțin, Orban încă se ține nesperat de bine în teritoriu. Și doar un nou ”puci în justiție” i-ar putea clătina decisiv poziția…

Are voturile Sudului…

Până la primirea funcției de secretar general adjunct, Costel Barbu a reprezentat, fără putință de tăgadă, unul dintre ”motoarele” organizării liberale din teritoriu. Astfel că poziția de forță a acestuia l-a transformat pe Barbu într-unul dintre liderii liberali despre care se spune că ar avea ”în buzunar” nu doar voturile primarilor din propriul fief teleormănean, dar și din mai multe organizații județene din Sudul României.

Va vorbi Cristina David?

Astfel că un calcul pragmatic arată că la Congresul PNL care se apropie vertiginos, Costel Barbu poate aduce voturile decisive, pentru oricare din cele două tabere, care numai într-o competiție ”frățească” nu se află! Iar cum numărătoarea prealabilă este încă una extrem de încâlcită, fiindu-i greu până și lui Iohannis să riște pe mâna unui candidat, rolul lui Costel Barbu a crescut excponențial în ultimele zile. Atunci când, stranie coincidență, partea iohannistă a serviciilor și-a mobilizat teribila mașinărie de ”surse autorizate informative” și colaboratori, cu ordinul expres de a da ”orice au” despre Barbu!

”Să se știe că se știe”!

Însă ceea ce i-a surprins cu adevărat până și pe inițiații sistemului nu a fost neapărat faptul că ”s-a ajuns” la Costel Barbu. Mai ales că și ”Bitanul” s-a expus în mai multe scandaluri publice… Și nici măcar momentul în care a fost declanșată această operațiune informativă nu mai are cum reprezenta o surpriză într-un sistem care ezită încă se declanșeze adevărata ”curățenie” de după ”Jihadul” anticorupție.

Însă adevărata preocupare este de ce ”vânătorii” lui Barbu nu au pus întrebări punctuale, care să le permită demararea unei eventuale anchete, ci au preferat să ”bată apa în piuă” cu tot felul de curiozități despre legăturile deja cunoscute ale fostului secretar general adjunct al Guvernului cu diverși oameni de afaceri apropiați liberalilor… Și de o manieră de parcă i-ar fi interesat mai mult, cel puțin momentan, doar ca și Barbu ”să știe că se știe”! Ceea ce nu face decât să întărească și mai mult varianta de lucru că Florin Cîțu nu poate câștiga singur lupta pentru președinția PNL. Astfel că, mai ales după ce Ludovic Orban a ridicat miza confruntării, plusând cu avertismentul că din toamnă președintele PNL trebuie să fie și premierul României, Cîțu trebuie ajutat. Mai ales că Iohannis nu pare dispus să își murdărească ”mânuțele” prezidențiale, spălând rufele murdare ale ”partidului meu”. Situație în care susținătorii docilului Cîțu s-au gândit probabil ce bine ar fi ca Barbu să schimbe taberele… Sau barem să nu se mai agite atât de mult pentru a aduce și celelalte voturi ale Sudului tot pentru Orban.

O ultimă variantă fiind că, dacă situația operativă o va impune, la ”marele fix” înainte de Congres, să mai aibă și alte ”preocupări” de dat cu subsemnatul, ceea ce ar reprezenta un mesaj pentru toți apropiații lui Orban. Și mai ales pentru cei care bănuiesc ei pentru ce ”ar fi chemați”…

Prea riscant și pentru ”partidul meu”

Însă ceea ce par să piardă din vedere promotorii din umbra acestei strategii – și care în niciun caz nu sunt membrii de partid! – este o eventuală ”reacție adversă” a celorlalți lideri liberali la această presiune venită dinspre ”câmpurile tactice” ale sistemului. Situație în care păstrarea acestor anchete în stadiul ”gri” nu doar că ar putea naște suspiciuni, dar și crea un spectaculos efect de bumerang. Existând deja indicii că Ludovic Orban încă rezistă tocmai pentru îndârjirea afișată în ultima vreme de a nu preda necondiționat istoricul Partid Național Liberal ”locatarului” de la Palatului Cotroceni. Mai ales că ”viza de flotant” în București a lui Iohannis va expira oricum în 2024… SURSA: National.ro /Cătălin Tache



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...