Așa o fi?

Așa o fi?

Un nou studiu efectuat de către o echipă de oameni de știință condusă de doctorul Giovanni Strona și profesorul Corey Bardsahw și publicat în revista PLOS pe 27 iulie 2023, a făcut o descoperire îngrozitoare pentru întreaga lume.

Experții au constatat că eliberarea agenților patogeni ascunși în permafrostul și ghețarii de pe glob ar putea distruge o treime din omenire.

Acești agenți patogeni „călătoresc în timp" au fost blocați sub gheață de milenii, dar schimbările climatice ar putea grăbi eliberarea lor. Aceștia sunt microbi, virusuri, bacterii, fungi care provoacă diverse boli, potrivit 9NEWS.

În timp ce topirea ghețarilor și a permafrostului riscă reapariția multor tipuri de agenți patogeni latenți, distrugerea potențială a ecosistemelor moderne adusă de acești microbi a fost dificil de prezis.

Dar un nou studiu global realizat de profesorul de la Universitatea Flinders, Corey Bradshaw și doctorul Giovanni Strona de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, a calculat riscurile ecologice prezentate de eliberarea acestor microbi antici imprevizibili.

Cercetătorii au descoperit că în simulările lor, agenții patogeni invadatori antici puteau supraviețui și evolua adesea în lumea modernă, iar aproximativ trei la sută dintre ei au devenit dominanti în noul lor mediu.

Aproximativ 1% dintre acei invadatori au prezentat rezultate imprevizibile - unii au cauzat moartea a până la o treime din speciile gazdă, în timp ce alții au crescut diversitatea cu până la 12%, în comparație cu simulările în care scăparea nu a fost permisă în simulări.

Riscurile prezentate de acest 1% din agenții patogeni eliberați ar putea părea mici, dar având în vedere numărul mare de microbi antici eliberați în mod regulat în comunitățile moderne, cercetătorii spun că aceste focare reprezintă un pericol substanțial.

„Am descoperit că agenții patogeni invadatori ar putea supraviețui adesea, evolua și, în câteva cazuri, deveni excepțional de persistenți și dominanți în comunitate, provocând fie pierderi substanțiale, fie modificări ale numărului de specii vii", a spus autorul principal Strona.

„Descoperirile noastre sugerează, prin urmare, că amenințările imprevizibile limitate până acum la science fiction ar putea, în realitate, să prezinte riscuri serioase ca factori puternici ai daunelor ecologice". Bradshaw a spus că noile descoperiri arată că riscul de invazie a agenților patogeni necunoscuți „lebădă neagră" care pot provoca daune ireversibile nu este neglijabil.

„În cel mai rău caz, dar încă complet plauzibil, invazia unui singur agent patogen antic a redus dimensiunea comunității gazdă cu 30% în comparație cu controalele noastre non-invazive", a spus Bradshaw.

„Ca societate, trebuie să înțelegem riscul potențial prezentat de acești microbi antici, astfel încât să ne putem pregăti pentru orice consecințe neintenționate ale eliberării lor în lumea modernă. „Rezultatele ne spun că riscul nu mai este doar o fantezie de care nu ar trebui să fim pregătiți să ne apărăm".


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”