Așa o fi?

Așa o fi?

Istoricul Cristian Troncotă, general în retragere și fost rector al Academiei Naționale de Informații, a făcut o serie de dezvăluiri despre fostul general de Securitate, Ion Mihai Pacepa.

În opinia istoricului Cristian Troncotă, ”fuga lui Ion Mihai Pacepa a fost pregătită de fosta Securitate”.

”Am analizat ani buni toate informațiile pe acest subiect și am mai multe argumente când susțin asta. În primul rând, cronologic vorbind, totul a început în toamna anului 1977, când Iulian Vlad, numit ceva mai devreme ministru-secretar de stat în Ministerul de Interne, cel care controla toate structurile Securității, a plecat în Germania Federală pentru a pregăti constituirea unei unități speciale Antitero la București, celebra USLA de mai târziu. În decembrie 1977 lua naștere oficial în România USLA, cu echipament și instruire de specialitate sosite pe filieră vest-germană.

În al doilea rând, și Iulian Vlad, și Ion Mihai Pacepa au avut strânse legături cu serviciile de spionaj rusești. Niciodată, chiar și după fuga acestuia, cei doi nu s-au vorbit de rău. Alții au făcut-o, niciodată Vlad sau Pacepa! În sfârșit, fuga lui Pacepa, produsă la circa șase luni de la înființarea USLA, a avut loc tot în Germania Federală. De acolo l-au preluat americanii, ceva mai târziu. De precizat că cel care l-a trimis oficial în misiune în Germania de Vest pe Pacepa este același Iulian Vlad. El i-a înmânat pașaportul, fiindcă în acea perioadă nici Nicolae Ceaușescu nu avea la el acasă propriul pașaport!”, a declarat istoricul Cristian Troncotă, potrivit napocanews.ro .

Fostul rector al Academiei Naționale de Informații e ferm convins că Ion Mihai Pacepa a revenit cel puțin o dată în România, în primăvara anului 2008.

„La începutul lunii aprilie 2008, la București a avut loc celebrul Summit NATO. E celebru fiindcă atunci s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca Ucraina, Moldova și Georgia să fie invitate să intre în NATO. Putin s-a arătat atunci extrem de surprins și de deranjat de asta, deși serviciile sale de securitate cu siguranță că-l informaseră. Dar Pacepa s-a numărat și el printre cei prezenți. Era foarte greu să-ți dai seama că el este în carne și în oase, fiindcă între timp suferise câteva operații faciale care-i schimbaseră complet înfățișarea”, adaugă același Cristian Troncotă.

El spune însă că foști camarazi de arme l-ar fi recunoscut după un anume defect de la ochiul stâng, pe care mulți dintre mai tinerii săi colaboratori nu-l uitaseră în ciuda trecerii timpului.

„Pacepa a dorit să viziteze când s-a aflat la București Academia Națională de Informații. Nu e un secret că cei de la CIA ne-au ajutat financiar să ne modernizăm clădirea. Dar a vizitat și birourile Serviciul de Informații Externe. Iar cei care lucrau încă în acele structuri pe atunci și care-i fuseseră colegi mult mai tineri au sesizat la un moment dat un individ foarte atent, inclus în delegația de persoane speciale aflate în vizită, ce avea același tic cu fostul general Ion Mihai Pacepa. El clipea foarte des din ochiul stâng și se pare că ticul nu i-a putut fi îndepărtat nici măcar în urma costisitoarelor operații faciale suferite în America”, povestește Cristian Troncotă.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB