Așa o fi?

Așa o fi?

Se presupune că cercurile militare ruse au discutat de luni de zile cum să apere exclava Kaliningrad și dacă este chiar posibil.

Există tot mai multe speculații că forțele ruse s-ar putea pregăti să preia coridorul Suwałki, o fâșie îngustă de pământ care leagă enclava rusă Kaliningrad și Belarus, scrie cunoscutul politolog rus Yuri Fedorov, în exclusivitate pentru Novaya Gazeta , un ziar independent de opoziție rusă.

În urmă cu aproximativ o lună, despre ocuparea coridorului a vorbit Andrey Kartapolov, membru rus al Dumei și fost ministru adjunct al apărării, care a afirmat că transferul de mercenari din compania lui Wagner în Belarus este o „mișcare subtilă” regizată de Vladimir Putin, al cărui ultim scopul este ocuparea culoarului Suwałki, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

Se presupune că cercurile militare ruse au discutat de câteva luni despre apărarea exclavei Kaliningrad și dacă apărarea acesteia este posibilă, deși cele două țări NATO vecine nu dau semne că doresc să o ocupe.

Coridorul Suwałki

În martie, canalul Telegram Secrets of the Kremlin a publicat afirmații neverificate conform cărora, din cauza victimelor din Ucraina, numărul soldaților ruși staționați la Kaliningrad a fost redus cu aproximativ jumătate. Același canal a raportat în mai că numărul unităților pregătite pentru luptă din regiunea Kaliningrad „s-a redus semnificativ”, comentând că „toată lumea cu experiență de luptă a fost trimisă în Ucraina”.

Raport despre expansiunea Rusiei

În același timp, au început zvonuri despre dezvoltarea a două scenarii militare pentru înființarea unui coridor terestru între Belarus și Kaliningrad prin Lituania sau Polonia, ambele implicând un atac la graniță și transferul de echipament militar din Belarus.

Cu doar câteva zile înainte de rebeliunea lui Wagner din iunie, același canal Telegram a dezvăluit că printre oficialii de la Moscova circula un raport al unui grup de experți militari, economici și politici, scrie Novaya Gazeta.

Documentul enumeră potențialele mișcări în cazul unei contraofensive de succes a forțelor armate ucrainene.

  • În primul rând, Abhazia, o regiune separatistă nerecunoscută a Georgiei pe care Moscova a susținut-o încă de la începutul anilor 1990, ar putea fi declarată parte a Rusiei, ceea ce ar extinde teritoriul Rusiei și ar crea impresia alegătorilor că rușii „nu și-i lasă pe ai lor". Mișcarea ar oferi, de asemenea, o nouă destinație turistică internă pentru oficiali și oficiali, acum că Crimeea a devenit prea periculoasă.

  • În al doilea rând, trupele ruse s-ar putea întoarce în Nagorno-Karabah. Potrivit NGazeta, aceasta este o idee cu care doar un general ar putea veni pentru că aduce Rusiei în necazuri cu Azerbaidjanul și Turcia, creează probleme serioase cu bazele militare din Hmeimim și Tartus sirian. Și cel mai rău, ar putea fi începutul deschiderii „al doilea front”, care s-a auzit deja din partea rusă.

  • A treia opțiune este de a forța Belarus să „instaleze” un coridor către Kaliningrad prin așa-numita trecătoare Suwalki, adică de-a lungul graniței Poloniei și Lituaniei.

Coridorul Suwalki

Suwalki este, așadar, o a treia variantă de acțiune ”în caz de”.

Asta ar însemna ca Belarusul să stabilească un coridor terestru către Kaliningrad prin așa-numitul coridor Suwałki, de-a lungul graniței polono-lituaniene. Cei responsabili de idee au ținut cont chiar de faptul că aceste două țări sunt membre NATO și că o invazie a teritoriului lor ar putea duce la un război cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Însă, potrivit autorilor presupusului raport, dacă descoperirea ar fi rapidă și decisivă, NATO pur și simplu nu ar avea suficient timp să reacționeze, iar când coridorul va fi stabilit, va fi prea târziu. „Istoria este scrisă de câștigători”.

După cum scrie presa rusă, se pare că planul de a lega Kaliningrad și Belarus printr-un pod de uscat este de ceva vreme în mintea conducerii militare ruse, deși a câștigat importanță după rebeliunea Wagner din 23 și 24 iunie.

Yuri Fedorov consideră că redistribuirea mercenilor din grupul lui Wagner în Belarus după revolta eșuată din iunie a dus la un nou climat politic în ”țara de adopție” a lui Prigojin.

"Până la sfârșitul lunii iulie, Belarus a găzduit aproximativ 5.000 de luptători bine antrenați care nu se aflau pe deplin sub controlul guvernului său. Până la 8 august, potrivit Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, acest număr ajunsese la 6.500", scrie omul de știință. .

Aleksandr Lukașenko și cercul său de apropiați sunt îngrijorați de potențialul ca Wagner să poată interveni în treburile interne ale țării, fie prin ordin de la Moscova, fie din partea lui Prigojin

Puterea lui Wagner în Belarus și potențialul lor nu trebuie subestimate, potrivit lui Fedorov, deoarece 6.500 de luptători vor fi suficiente pentru a forma 12-13 batalioane sau două brigăzi de pușcă motorizate. În ceea ce privește potențialul de luptă, ei sunt egali cu cei 11.700 de trupe terestre din Belarus, dar având în vedere diferențele de antrenament, nu este sigur cine ar câștiga dacă Wagner ar ieși în stradă.

Cea mai scurtă distanță pe calea aerului dintre Belarus și Kaliningrad este de aproximativ 65 km

Având în vedere că s-ar deplasa în mod realist pe drum, distanța ar fi de 100 de kilometri. Fără rezistență, distanța ar putea fi parcursă în două - trei ore. Cu toate acestea, este evident că va exista rezistență și va fi semnificativă. Trupele poloneze ar veni în ajutorul aliatului lor NATO, Lituania, iar cu 58.000 de oameni echipați cu aproximativ 650 de tancuri și 1.500 de vehicule blindate de luptă, Wagner ar fi mai bine să nu încerce nici măcar să ocupe coridorul Suwałki, potrivit Fedorov.

Atunci de ce generalii ruși chiar au început să vorbească despre înființarea unui coridor terestre din Belarus la Kaliningrad? Singura explicație, crede el, este că discuția despre ocuparea Coridorului Suwałki abate atenția de la altceva, ceva semnificativ.

Cel mai probabil, coridorul nu era sarcina atribuită de Moscova unităților lui Wagner din Belarus. Un obiectiv mult mai probabil este acela de a trimite grupuri de sabotaj să arunce în aer trenuri care livrează ajutor militar Ucrainei și să distrugă aeroportul Rzeszów din Polonia, care a fost mult timp un ghimpe în partea conducerii militare ruse, conchide Fedorov.

SURSA: defenseromania.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB