Așa o fi?

Așa o fi?

Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a început să finanţeze o rețea de baze militare în Ucraina în urmă cu zece ani, după ce Rusia a cucerit Crimeea, dezvăluie într-o anchetă jurnalistică ziarul american The New York Times (NYT), relatează News.ro. Aceste baze sunt „din ce în ce mai expuse riscului” dacă republicanii vor continua să blocheze ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, notează și Kyiv Independent , citând aceeași sursă.

Potrivit cotidianului, este vorba despre 12 baze, înfiinţate de-a lungul frontierei ruse, care funcţionează în continuare, în prezent, în pofida bombardamentelor ruse.

Bazele permit armatei ucrainene „să urmărească sateliții spioni ruși și de a trage cu urechea la conversațiile dintre comandanții ruși”, a spus NYT.

„Aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată”, acum că Rusia își intensifică ofensiva și Ucraina este „mai dependentă de sabotaj și lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune care necesită spioni în spatele liniilor inamice”.

Cum a început CIA să ajute în secret Ucraina

La 24 februarie 2014, la patru zile după invazia Peninsulei ucrainene Crimeea, Valentin Nalivaişenko, numit la conducerea serviciilor ucrainene de informaţii SBU, contacta şefi ai fialelor CIA şi MI6, spionajul britanic.

”Aşa a început totul”, declară el NYT.

Americanii au pus însă condiţii. Ei aveau să-i ajute şi finanţeze pe ucraineni, dacă aceştia nu furnizau informaţii care să conducă la morţi.

SBU avea să se dovedească foarte eficient.

În 2015, generalul Valerii Kondratiuk, la acea vreme comandantul serviciilor militare ucrainene de infornaţii (GUR), îi dă adjunctului directorului CIA un morman de documente cu informaţii detaliate despre concepţia unor submarine nucleare ruseşti.

În 2016, ucrainenii lansează o campanie de asasinate ţintite, în pofida unor reticenţe americane.

Însă, în urma eficienţei spionajului ucrainean, americanii continuă să-i susţină.

Tot în 2016, comandantul GUR Valeri Kondratiuk primeşte un ajutor american în vederea unei modernizări ale ”antenelor” sale - capacităţi de ascultare -, în schimbul unei împărtăşiri a informaţiilor.

CIA lansează un program în vederea formării unor agenţi ucraineni - denumit ”Operaţiunea Goldenfish”.

Ofiţerii formaţi în cadrul acestui program sunt desfăşuraţi în baze militare de-a lungul frontierei cu Rusia.

CIA şi GUR au făcut schimburi de informaţii constant după invazia din 2022

Acest parteneriat între cele două ţări are însă un cusur - Statele Unite sunt formale, ele nu au voie să-i încurajeze pe ucraineni să desfăşoare operaţiuni clandestine în Rusia.

În urma unui refuz al unei operaţiuni pe teritoriul rus, în Rostov, generalul Kondratiuk trimite în Crimeea ocupată Unitatea 2245 - o forţă de comando deghizată în uniforme ruseşti, antrenată de CIA.

Militarii sunt reperaţi, iar fiascoul este total.

”Acesta este războiul nostru şi trebuie să luptăm”, răspunde generalul Kondratiuk condamnărilor de la Washington.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, în pofida ambiţiei miliardarului de a stabili legături cu Vladimir Putin, numărul agenţilor ucraineni din bazele finanţate de CIA creşte de la 80 la 800.

În 2020, într-o reuniune la Haga, CIA, MI6 şi spionajele olandez şi ucrainean formează o antantă cu scopul de a-şi pune în comun informaţiile clasificate despre Rusia.

Spionajele american şi britanic avertizează, încă din noiembrie 2021, că Rusia va invada Ucraina.

Liderii politici ai celor două ţări aveau să avertizeze în mod public cu privire la acest lucru.

Cu toate acestea, Guvernul de la Kiev pare să nu creadă acest lucru.

După invazia la scară mare, la 24 februarie 2022, Washingtonul îşi autorizează agenţiile de spionaj să ajute Ucraina în operaţiuni de comando şi secrete.

Au loc schimburi de informaţii cu privire la locul în care se află baze militare ruseşti şi de liste de nume.

CIA şi GUR au construit, ca o dovadă a forţei acestui schimb de infromaţii clasificate, alte două baze.


Citește și:

populare
astăzi

1 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

2 Tolontan, articol prin care îngroapă mitul Nicușor Dan... Ce dezvăluie cunoscutul jurnalist...

3 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

4 VIDEO Voi ascultați ce spune Armand Goșu despre Rusia și complicitățile cu anumite țări?

5 Foarte interesante amănunte...