Așa va fi...

Așa va fi...

Reportaje-Live:  CE VETI FACE PESTE 15 ANI?

„Lucrurile se schimba cu viteza in jur. Cu sau fara COVID toata omenirea traieste un moment de cotitura istoric. Poate unii l-ati "vazut" deja.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie simplu.

In cativa ani masinile se vor conduce singure, robotii vor prelua tot mai mult din munca oamenilor. Digitalizarea va simplifica si eficientiza totul. AI-uri avansate vor suplini chiar si doctorii sau chirurgii. In casele noastre, roboti inteligenti vor face curatenie si aparate speciale vor gati la acelasi nivel cu bucatarii din marile restaurante. Magazinele fizice vor disparea in mare parte si locul lor va fi luat de lanturi de logistica care, folosind drone si inteligenta artificiala, vor livra totul la usa.

Vi se pare SF? Uitati-va un pic in jur. Deja se intampla cu o viteza pe care nu o percepeti. Ne-au luat 200 de ani sa sarim de la caruta la masini care se conduc singure. Ne vor lua maxim 10 ani sa ajungem in scenariul de mai sus.

O astfel de lume nu poate fi decat interconectata. Va conecta frigiderul la aplicatia inteligenta care va plasa comanda in locul vostru, va conecta bratara de la mana voastra la aplicatii medicale bazate pe inteligenta artificiala. De aceea 5G este o miza atat de mare. 5G va fi infrastuctura pentru toate acestea iar informatia inseamna putere. Informatia este mai puternica ca banii sau puterea militara.

Evolutia aceasta foarte rapida are mai multe efecte. Nu o sa scriu astazi decat despre doua.

1. Multi oameni vor ramane fara locuri de munca. Deja se reduce timpul de lucru la 4 zile in mai multe tari. Chiar ieri germanii dezbateau saptamana de lucru de 4 zile. Ce vor face oamenii cu timpul castigat? Nu, nu il vor petrece pentru a sta mai mult cu familia sau pentru a se dezvolta. Raspunsul e simplu si se numeste digital entertainment. Va place sau nu, deja stati cu orele hipnotizati in fata ecranelor si nici nu constientizati. Deja social media, Netflixul, jocurile pe calculator va ocupa mare parte din timp. De fapt va pierd o gramada din timp. Peste toate acestea vine cu viteza VR-ul. Copiii vostri vor petrece mare parte din viata in realitatea virtuala, pierduti in jocuri, in relatii virtuale cu persoane ideale sau in reality showuri interactive care vor crea dependenta. Pentru a evita o situatie in care sute de milioane de oameni ramasi fara locuri de munca vor pune presiune pe ordinea sociala, deja se vorbeste si se si aplica pe toate meridianele venitul minim garantat. Suficient nici sa mori, nici sa traiesti. Nu ai ocupatie dar stai pe un venit minim cu mintile pierdute in digital entertainment. Uiti sa si faci copii si mai scade populatia. Cam asa arata average citizen in maxim 15 ani. Mixul de realitate si realitate virtuala va avea efecte dramatice asupra inteligentei. Se poate povesti mult despre asta...deja sunt multi cu creierele pasta pe jumatate zombificati.

2. Bomba economica. Distantarea sociala, refugiul unor mase mari de oameni in digital entertainment impreuna cu cele de mai sus vor duce la scadere economica. Oamenii fara locuri de munca vor consuma mai putin. De ce sa cumperi haine daca oricum iesi rar? Poate nu va dati seama dar noi cumparam masini, case, haine, bijuterii ca simboluri ale statutului social. O lume imperfecta in care cine are masina cea mai scumpa este vazut ca cel mai destept sau ca model de succes. In lumea veche toate acestea aveau valoare daca erai vazut fizic. Dar ce valoare are un Ferrari daca il turezi in fata teraselor goale? Toate simbolurile statutului social, toate orgoliile si ambitiile se vor muta in lumea virtuala. Deja se intampla acest lucru in lumea gamerilor si adolescentilor. Deci dragii mei, vine un moment istoric pe care il vom prinde in cursul vietii noastre, in care vom ingropa economia bazata pe consum incet si sigur. Ce va veni in loc? Nu vreau sa va transmit din doza mea de pesimism cronic.

Cert este ca lumea se va imparti intre creatorii de tehnologie si utilizatorii de tehnologie. Lumea se va polariza enorm.

In aceasta lume veti fi responsabili direct de educatia copiilor vostri. Sistemele educationale sunt in degringolada in toata lumea neputand tine pasul cu tehnologia si adictia pe care o creeaza copiilor. In aceasta lume veti fi responsabili direct de viata voastra. Va trebui sa alegeti daca ingrosati randurile hoardelor de zombie digitali dau daca faceti altceva. Ceva semnificativ pentru voi si pentru cei din jur.

Sunteti pe o roata hamsterului zilnic, intr-o goana permanenta dupa bani ca expresie a unui statut social intr-o lume defecta in care inventatorul unui medicament castiga mai putin ca un cantaret analfabet. Mare parte din existenta alergati dupa himera urcarii unei noi trepte intr-o ierarhie primitiva specifica unei societati hedoniste.

Va las o intrebare aici la care sa meditati daca doriti. Ce ati face maine daca ati avea suficienti bani sa traiti cum vreti. Sau daca ati fi nemuritori? Ok, faci petreceri, cumperi iahturi, vizitezi lumea...dar la un moment dat te plictisesti si de asta. Ce ati face dupa?

Raspunsul spune multe despre tine si despre cine esti de fapt. Ce fel de om esti dupa ce ai trecut peste toate orgoliile, ambitiile, dorintele si parerea celor din jur.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...