Asasinarea lui John F. Kennedy. Administrația Biden a fost dată în judecată din cauza întârzierii publicării dosarelor secrete

Asasinarea lui John F. Kennedy. Administrația Biden a fost dată în judecată din cauza întârzierii publicării dosarelor secrete

O instituție de arhivă non-profit a dat în judecată miercuri administrația Biden pentru decizia acesteia de a întârzia publicarea documentelor guvernamentale legate de asasinarea lui John F. Kennedy, notează The Guardian.

Procesul a fost intentat de Fundația Mary Ferrell (MFF), care deține o bază de date online cu arhive legate de asasinarea președintelui în 1963, la Dallas, de către Lee Harvey Oswald. Moartea lui Kennedy a fost mult timp un subiect de interes, al unor speculații și al unor teorii ale conspirației.

În proces, avocații grupului au citat o lege federală din 1992, President John F Kennedy Assassination Records Collection Act, care a stabilit data de 27 octombrie 2017 ca termen limită pentru ca guvernul să facă publice documentele legate de acest incident. Dar când a venit acea dată, președintele de atunci, Donald Trump, a amânat publicarea unor înregistrări până în 2021, invocând preocupări legate de securitatea națională.

În octombrie anul trecut, Biden a semnat un memorandum care amână din nou publicarea până la data de 15 decembrie anul acesta.

Întârzierile au blocat publicarea a aproximativ 15.000 de arhive, au scris avocații MFF în procesul lor, „privând ... membrii, cercetătorii și istoricii de posibilitatea de a afla informații despre asasinat”.

„Aceste eșecuri au dus la confuzie, lacune în dosare și refuzul categoric al mii de dosare legate de asasinat, la cinci ani după termenul limită prevăzut de lege pentru divulgarea completă”, a declarat grupul pe site-ul său.

Multe dintre documentele rămase sunt sensibile, a relatat NBC News. Șaptezeci la sută sunt controlate de CIA, potrivit publicației, iar 23% sunt controlate de FBI.

Procesul, intentat la tribunalul federal din San Francisco, cere unui judecător să declare că nota lui Biden încalcă legea JFK și să facă publice toate documentele la „cea mai apropiată dată posibilă". De asemenea, se încearcă să oblige guvernul să explice de ce a ales să rețină anumite înregistrări.

„Este un argument de genul «câinele mi-a mâncat temele»”, a declarat Bill Simpich, un avocat al MFF, pentru NBC News. „Acest caz se rezumă la amânare. Agențiile guvernamentale au întotdeauna scuze noi și mai bune”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”