„Asasinatul… va avea consecințe catastrofale. Oamenii care au dat ordinul nu înțeleg deloc starea de spirit din armată și moralul”

„Asasinatul… va avea consecințe catastrofale. Oamenii care au dat ordinul nu înțeleg deloc starea de spirit din armată și moralul”

<< Directorul CIA, Bill Burns, a meditat recent la soarta care îl putea aștepta pe Evgheni Prigojin, liderul mercenar care a orchestrat în Rusia o rebeliune de scurtă durată, în iunie. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, „în general, consideră că răzbunarea este un fel de mâncare care se servește cel mai bine rece”, spunea acesta. „Din experiența mea, Putin este adeptul suprem al răzbunării, așa că m-ar surprinde dacă Prigojin ar scăpa fără o răzbunare suplimentară”. Pe 23 august, la exact două luni după acea rebeliune, avionul domnului Prigojin a plonjat la pământ >>, scrie The Economist .

<<Avionul Embraer al domnului Prigojin a urcat la aproape 30.000 de picioare altitudine înainte de a cădea brusc, în regiunea Tver, lângă Moscova, după mai puțin de 30 de minute de zbor, conform datelor publice de monitorizare. Toate cele zece persoane de la bord au fost ucise, iar domnul Prigojin se afla pe lista pasagerilor, conform agenției de aviație a Rusiei și mass-mediei de stat. Dmitri Utkin, o figură importantă în grupul Wagner al domnului Prigojin, și comandantul coloanei care a mărșăluit spre Moscova în iunie, figura și el ca pasager.

Cauza accidentului nu este cunoscută încă. Martori oculari au raportat că au auzit explozii înainte de incident, dând naștere speculațiilor că ar fi putut fi doborât de apărarea antiaeriană. O posibilitate, deși puțini comentatori online păreau înclinați să creadă asta, este că a fost un accident. Ucraina a efectuat 15 atacuri cu drone împotriva Moscovei și zonei înconjurătoare, începând din 3 mai, inclusiv lovituri în șapte nopți consecutive, până pe 23 august. Astfel, apărarea antiaeriană locală ar fi putut fi tensionată; în 2020, Iranul a doborât un avion ucrainean la Teheran în timpul unei perioade de alertă ridicată. Este puțin probabil, totuși, ca operatorii ruși de radar să confunde un jet cu o dronă: dronele sunt mai lente, mai mici și zboară mai jos.

O sursă importantă din cadrul serviciilor de informații ucrainene a declarat că mai multe figuri din Rusia erau suficient de furioase pentru a dori moartea lui dl. Prigojin, printre ele numărându-se și ministrul Apărării al Rusiei, Sergei Șoigu, o țintă frecventă a mesajelor video furioase ale dlui. Prigojin, în timpul verii. Cu toate acestea, o operațiune de acest fel nu ar fi putut avea loc fără autorizație din partea lui Vladimir Putin însuși. „Nu știu cu certitudine ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a spus președintele Americii, Joe Biden. „Nu se întâmplă prea multe în Rusia fără ca Putin să fie în spatele lor”. Domnul Burns nu a fost singurul șef al spionajului care a anticipat problemele care se apropiau de dl. Prigojin. Într-un interviu acordat în iunie, șeful HUR (agenția de spionaj militară a Ucrainei), Kirilo Budanov, a afirmat că FSB, serviciul de securitate al Rusiei, a primit sarcina de a-l asasina pe răsculat.

De remarcat că prăbușirea a avut loc într-o zi de retribuție mai amplă. Anterior, pe 23 august, generalul Serghei Surovikin, care fusese comandant al forțelor rusești din Ucraina până la retrogradarea sa în ianuarie, a fost eliberat din funcția de comandant al forțelor aeriene și spațiale ale Rusiei. Generalul Surovikin era strâns asociat cu dl. Prigojin și suspectat de a fi ajutat la rebeliune sau de a fi avut cunoștință prealabilă despre aceasta. S-a raportat că generalul se află sub arest la domiciliu.

Moartea domnului Prigojin va avea probabil un efect neglijabil pe liniile frontului din Ucraina. Generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, pe care domnul Prigojin îl ataca în mod obișnuit, a „adus oarecum ordine în haosul militar al anului trecut”, conform lui John Foreman, atașatul de apărare al Marii Britanii la Moscova până anul trecut. Forțele Wagner fuseseră date la o parte după ce au condus cucerirea orașului Bahmut, în mai. Trupele sale de șoc nu mai erau la fel de importante odată ce Ucraina a intrat în ofensivă, spune domnul Foreman, iar soldații cu suspiciuni politice erau mai puțin bineveniți în tranșee.

Impactul asupra țărilor africane, unde Wagner a fost și a rămas activ, este mai incert. Se spune că domnul Prigojin a fost în Africa, încercând să împiedice GRU, agenția de informații militare a Rusiei, să-i scoată forțele de pe continent. Wagner nu este singura firmă de mercenari de pe continent, iar pentru liderii africani care au nevoie de sprijin militar nu prea contează dacă trupele rusești răspund în fața domnului Prigojin sau a altui funcționar al Kremlinului.

Cele mai mari valuri vor fi cele din interiorul Rusiei. Dacă dl. Prigojin a fost ucis la ordinul dlui. Putin, ar consolida imaginea președintelui de om puternic răzbunător, dispus să renunțe la procedură și lege. El și-a atras prima dată atenția publicului rus, în calitate de președinte al Rusiei, printr-o promisiune memorabilă de a „prinde [rebelii ceceni] pe toaletă” și de a-i „distruge în latrină”. În anii care au urmat, dușmanii săi au suferit o gamă din ce în ce mai exotică de metode de atac și asasinat – de la un izotop radioactiv introdus în ceai la un agent neurotoxic presărat pe clanțe și lenjeria intimă – menite să-i intimideze pe potențialii adversari.

Totuși, aceste metode au subminat și ideea că Rusia este un stat obișnuit, expunând regimul dlui. Putin ca pe o întreprindere asemănătoare mafiei, condusă de capricii personale și feude sângeroase. Însăși existența Wagner – o armată privată care este formal interzisă de codul penal rus – a fost un semn al neîncrederii dlui. Putin în instituțiile obișnuite ale statului și al depependenței sale de conexiuni informale.

Moartea domnului Prigojin ar putea contribui la consolidarea puterii domnului Putin. Totuși, ar putea întări și mitul liderului Wagner, de patriot care spune adevărul, și ar putea destabiliza gruparea pro-război, alienându-i pe adepți și susținători. „Asasinatul… va avea consecințe catastrofale”, a avertizat Grey Zone, un grup afiliat Wagner, pe platforma de socializare Telegram. „Oamenii care au dat ordinul nu înțeleg deloc starea de spirit din armată și moralul”.

Pe măsură ce drama se desfășura, domnul Putin se adresa unei adunări în Kursk, sărbătorind victoria trupelor sovietice asupra invadatorilor germani acum 80 de ani. Procurorii ruși, care au închis rapid ancheta privind rebeliunea domnului Prigojin, după ce acesta a acceptat un acord de a se exila în Belarus, au deschis rapid o investigație privind o încălcare a „regulilor de trafic aerian și siguranță”. Publicul rus s-ar putea să afle că sfârșitul domnului Prigojin a fost adus de o greșeală a pilotului sau o defecțiune a avionului. În Rusia, nimeni nu se așteaptă să i se spună adevărul. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat