Aşezările israeliene în teritoriile palestiniene ocupate se extind în număr record, spune şeful pentru drepturile omului al ONU

Aşezările israeliene în teritoriile palestiniene ocupate se extind în număr record, spune şeful pentru drepturile omului al ONU

Aşezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate s-au extins în număr record şi riscă să elimine orice posibilitate practică a unui stat palestinian, a declarat vineri şeful pentru drepturile omului al ONU,

Crește numărul coloniilor israeliene

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a notat că creşterea numărului coloniilor israeliene echivalează cu transferul de către Israel a propriei populaţii, despre care a spus că este o crimă de război. Administraţia americană Biden a declarat luna trecută că aşezările sunt "inconsistente" cu dreptul internaţional, după ce Israelul a anunţat noi planuri de locuinţe în Cisiordania ocupată, potrivit Agerprs.

"Violenţa coloniştilor şi încălcările legate de colonizări au atins noi niveluri şocante şi riscă să elimine orice posibilitate practică de a înfiinţa un stat palestinian viabil", a declarat Turk într-un comunicat ce însoţeşte raportul de 16 pagini.

Raportul, bazat pe propria monitorizare a ONU, precum şi pe alte surse, documentează 24.300 de noi unităţi de locuinţe israeliene în Cisiordania ocupată pe o perioadă de un an până la sfârşitul lunii octombrie 2023, despre care spune că este cel mai ridicat număr înregistrat de când a început monitorizarea în 2017.

Raportul notează de asemenea că a existat o creştere dramatică a intensităţii, severităţii şi regularităţii atât a violenţei coloniştilor israelieni, cât şi a statului împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, în special după atacurile mortale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Israelul pretinde un drept de naştere biblic asupra teritoriului unde se extind coloniştii. Armata sa afirmă că desfăşoară operaţiuni de combatere a terorismului în Cisiordania şi că vizează militanţi suspecţi, aminteşte Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?