
Astăzi va fi cea mai scurtă zi din istorie, din cauza accelerării neașteptate a rotației Pământului
Oamenii de știință anunță că miercuri, 9 iulie 2025, ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie, deoarece rotația accelerată a Pământului se așteaptă să se miște mai repede decât oricând.
Cercetătorii au descoperit că se așteaptă ca trei zile din această vară, 9 iulie, 22 iulie și 5 august, să fie între 1,3 și 1,51 milisecunde mai scurte decât ziua standard. Acest lucru se datorează faptului că rotația Pământulu i s-a accelerat în ultimii ani. Oamenii de știință au observat fenomenul pe ceasurile atomice în 2020 și 2022, scrie dailymail.
Deși motivul exact este încă un mister, oamenii de știință cred că ar putea exista mai mulți factori care fac Pământul să se învârtă mai repede, inclusiv schimbări în atmosferă, topirea ghețarilor, mișcări în miezul Pământului și slăbirea câmpului magnetic.
În mod normal, Pământul are nevoie de 24 de ore, sau exact 86.400 de secunde, pentru a efectua o rotație completă, care se numește zi solară.
Cea mai rapidă zi înregistrată până acum a fost acum un an, pe 5 iulie 2024, când Pământul s-a rotit cu 1,66 milisecunde mai repede decât cele 24 de ore standard.
Deși scurtarea zilei de astăzi poate părea nesemnificativă, cercetătorii au descoperit că schimbarea timpului poate afecta totul, de la sistemele de sateliți și precizia GPS până la modul în care măsurăm timpul în sine.
Rotația artei nu a fost niciodată perfectă, deoarece se modifică cu cantități infime de-a lungul timpului, devenind cu câteva milisecunde mai rapidă sau mai lentă.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu au început să țină evidența exactă a acestor schimbări până în anii 1970.
Pentru cele mai recente estimări ale rotației Pământului, Graham Jones, astrofizician la Universitatea din Londra, a folosit informații de la Observatorul Naval al SUA și de la serviciile internaționale de rotație a Pământului.
Ceasurile atomice au urmărit cifrele, măsurând ceea ce se numește „lungimea zilei” sau LOD (Length of Day). Acesta este timpul de care are nevoie Pământul pentru a se roti o dată, la milisecundă.
Chiar și micile modificări ale lungimii zilei sunt importante. GPS-ul, rețelele telefonice și sistemele financiare se bazează pe precizia fracțiunilor de secundă. O schimbare de doar câteva milisecunde poate cauza probleme tehnice.
Înainte de această accelerare recentă a rotației Pământului, planeta încetinise, de fapt, din cauza atracției gravitaționale a Lunii, care ne întindea zilele în ciclul de 24 de ore în care trăim acum, în epoca modernă.
Geoscientistul Stephen Meyers, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison, a constatat că, pe măsură ce luna se îndepărtează, impactul gravitațional al acesteia asupra Pământului va încetini, făcând ca zilele să devină din ce în ce mai lungi.
Meyers a prezis că zilele de pe planeta noastră ar putea ajunge în cele din urmă să dureze 25 de ore , dar a menționat că acest lucru ar dura aproximativ 200 de milioane de ani.
În 2022, Pământul a înregistrat cea mai scurtă zi a sa pe 30 iunie, scăzând 1,59 milisecunde din cele 24 de ore obișnuite.
În 2023, rotația a încetinit ușor și nu au fost stabilite noi recorduri. În 2024, însă, viteza a crescut din nou. Mai multe zile au depășit recordurile anterioare, devenind astfel anul cu cele mai scurte zile înregistrate vreodată.
Aceste estimări se bazează pe observații anterioare și pe modele computerizate și includ corecții sistematice și netezire pentru a ține seama de fluctuațiile naturale.
În prezent, în lume se folosește timpul universal coordonat, sau UTC. Uneori adăugăm o secundă bisectă pentru a rămâne sincronizați cu mișcările lente ale Pământului.
Dacă Pământul continuă să se rotească mai repede, experții ar putea fi nevoiți să elimine o secundă, numită secundă bisectă negativă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum.
Sursa: adevarul.ro