Astronauţii de pe ISS au deschis sasul ce separă capsula Crew Dragon de avanpostul orbital

Astronauţii de pe ISS au deschis sasul ce separă capsula Crew Dragon de avanpostul orbital

Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au deschis trapa ce separă capsula Crew Dragon - fabricată de SpaceX cu scopul de a trimite echipaje umane pe orbita Terrei - de avanpostul orbital, la câteva ore după conectarea lor, duminică, la finalul unei manevre automatizate, informează DPA.

Capsula Crew Dragon are la bordul ei un manechin, "un dispozitiv antropomorf cu rol de testare" denumit Ripley, în semn de omagiu adus personajului interpretat de actriţa Sigourney Weaver în filmele din seria "Alien".

"Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au deschis trapa ce separă vehiculul Crew Dragon al companiei SpaceX", a transmis NASA într-un mesaj publicat pe contul ei de Twitter. "Echipajul de pe staţie poate de acum înainte să pătrundă la bordul primului vehicul spaţial american privat care s-a conectat cu laboratorul orbital", au adăugat reprezentanţii NASA.

Foto: (c) NASA via AP


Cu câteva ore înainte, capsula Crew Dragon s-a conectat cu succes la structura externă a ISS . Această reuşită aduce firma americană cu un pas mai aproape de realizarea obiectivului ei, ce constă în transportarea în spaţiu a unor echipaje de astronauţi.

Misiunea reprezintă o repetiţie generală pentru primul zbor al capsulei Dragon cu un echipaj uman la bord, care urmează să aibă loc în acest an. Testul a vizat verificarea fiabilităţii şi siguranţei capsulei, cu scopul de a permite NASA să îşi reia în 2019 lansările cu astronauţi spre ISS, ce vor fi realizate de pe sol american, relatează AFP.

De la retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în 2011, după 30 de ani de funcţionare, Rusia este singura ţară capabilă să trimită astronauţi spre ISS şi să îi aducă apoi în siguranţă pe Terra.

SpaceX a realizat deja 15 lansări spre ISS începând din 2012, însă doar în cadrul unor misiuni de aprovizionare a avanpostului orbital. Transportul de astronauţi necesită scaune speciale, aer respirabil într-un habitaclu presurizat, temperatură stabilă pentru pasageri şi, bineînţeles, sisteme de salvare.

În urmă cu câţiva ani, NASA a încredinţat pentru prima dată în istoria sa unor companii private sarcina de a transporta echipaje de astronauţi pe orbită. Alături de SpaceX, compania Boeing a câştigat la rândul ei un contract şi îşi dezvoltă propria capsulă spaţială, Starliner, care va fi testată într-un zbor inaugural programat peste câteva luni.

Această schimbare a modelului de business a fost demarată de preşedintele Barack Obama începând din 2010, în timpul primului său mandat. Însă, din cauza întârzierilor de fabricaţie, proiectul se concretizează sub preşedinţia succesorului său, Donald Trump.

"Datorită nouă, NASA a impresionat încă o dată. O activitate şi un succes formidabile. Felicitări pentru SpaceX şi pentru toată lumea!", a scris pe Twitter preşedintele Donald Trump .

NASA are ca obiectiv oficial, începând din 2017, revenirea astronauţilor americani pe Lună. Agenţia spaţială americană este bine finanţată de către Congres şi a primit 21,5 miliarde de dolari în cadrul bugetului din 2019.

Jim Bridenstine, administratorul agenţiei spaţiale americane, a explicat că NASA doreşte să îşi reducă costurile operaţiunilor de pe orbita joasă a Terrei pentru a-şi consacra resursele în vederea revenirii astronauţilor americani pe Lună şi pentru a construi o mică staţie pe orbita lunară, în anii 2020. Administraţia Trump doreşte să sisteze finanţarea americană pentru ISS începând cu anul 2025.

Potrivit fondatorului companiei SpaceX, antreprenorul Elon Musk, comercializarea călătoriilor orbitale la bordul capsulelor Dragon nu reprezintă pentru el o prioritate. "Nu am început încă să prospectăm piaţa clienţilor privaţi", a recunoscut el, sâmbătă.

Elon Musk, care a înfiinţat SpaceX în 2002, pare mai degrabă interesat de o explorare a spaţiului mai îndepărtat din Sistemul Solar. "Ar trebui să avem o bază ocupată în permanenţă pe Lună şi să trimitem oameni pe Marte, care să rămână acolo", a adăugat antreprenorul sud-african.

Elon Musk a semnat deja un contract cu un client, miliardarul japonez Yusaku Maezawa, pentru a realiza o călătorie în jurul Lunii, însă aceasta nu va avea loc înainte de anul 2023. Misiunea va fi realizată cu ajutorul unei rachete aflate în etapa de dezvoltare şi care va fi mult mai puternică decât racheta folosită în cadrul actualei misiuni a capsulei Crew Dragon.

Capsula Crew Dragon va rămâne conectată la ISS până vineri, când urmează să se detaşeze de staţie şi să plonjeze spre Terra, în Oceanul Atlantic. Revenirea pe Pământ a capsulei americane, încetinită de patru paraşute, reprezintă una dintre cele mai periculoase etape ale misiunii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?