Astronautul francez și colegul său rus și-au ocupat locurile în capsula Soyouz pentru a reveni pe Pământ

Astronautul francez și colegul său rus și-au ocupat locurile în capsula Soyouz pentru a reveni pe Pământ

A sosit timpul pentru ca astronautul francez Thomas Pesquet și colegul său rus, Oleg Novitski, să se întoarcă pe Pământ după un sejur de 200 de zile în spațiu, relatează vineri AFP.

Sursa foto: Thomas Pesquet / Twitter

La 07:35 GMT ce doi astronauți s-au instalat la bordul navetei Soyouz MS-03, aceeași care i-a dus în spațiu în noaptea de 17-18 noiembrie. La dus, cei doi astronauți au fost însoțiți de americanca Peggy Whiston, 57 de ani, care și-a prelungit însă misiunea până în septembrie. Locul său în navetă a rămas liber.

Ei au avut nevoie de două zile pentru a ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), dar vor avea nevoie de doar 3h 20 min. pentru a ateriza în jurul orei 14:10 GMT (16:10 ora Parisului) în stepele din Kazahstan.

Al zecelea astronaut francez plecat în spațiu, Thomas Pesquet, 39 de ani, se află la primul său zbor în Cosmos. Inginer aeronautic și pilot de avioane, Pesquet a participat în total 60 de experimente științifice și a realizat două ieșiri în spațiu pentru întreținerea ISS.

Sursa foto: www.spacefacts.de

Comandantul de bord al capsulei Soyouz, Oleg Novitski, 45 de ani, este fost pilot al aviației militare ruse, și tată a două fetițe. El a petrecut cinci luni pe ISS în 2012 și 2013. În actuala misiune, Novitski a realizat aproximativ 50 de experimente științifice pentru agenția spațială rusă Roskosmos.

Modulul de aterizare cu cei doi membri la bord va suporta temperaturi de până la 1600 grade C, la intrarea în atmosferă. După șase luni și jumătate de imponderabilitate, ei se vor confrunta brutal cu gravitația și vor resimți de patru ori greutatea corpului lor în timpul decelerației.

La zeci de kilometri altitudine, parașutele se vor deschide și vor frâna capsula Soyouz, iar la mai puțin de un metru de sol se vor aprinde retro-rachetele pentru a frâna și mai mult viteza modulului.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care vineri se va deplasa la Centrul Național pentru Studii Spațiale (CNES) din Paris pentru a asista la revenirea pe Pământ a astronautului francez, va avea o convorbire cu Thomas Pesquet după ieșirea lui din capsulă, a informat Palatul Elysée.

Echipa medicală a Agenției Spațiale Europene (ESA) va supravegherea readaptarea la gravitate a lui Pesquet care apoi va fi supus unei serii de teste medicale în scopuri științifice.

Navetele spațiale ruse Soyouz sunt singurul mijloc de transport în spațiu și de repatriere a echipajului stațiunii orbitale după sistarea zborurilor navetelor americane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”