Asztalos Csaba (CNCD), referitor la afirmaţiile preotului Vasile Răducă: În prima şedinţă, o să punem în discuţie această speţă

Asztalos Csaba (CNCD), referitor la afirmaţiile preotului Vasile Răducă: În prima şedinţă, o să punem în discuţie această speţă

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza, în prima şedinţă, dacă se impune să se autosesizeze în cazul declaraţiilor preotului Vasile Răducă, a afirmat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

"În prima şedinţă de Colegiu director, o să punem în discuţie această speţă şi, în măsura în care ajungem la concluzia că se impune o autosesizare, vom demara o procedură din oficiu pentru a analiza declaraţiile domnului în cauză. (...) E posibil ca până atunci să primim o plângere", a declarat, pentru AGERPRES, Asztalos Csaba.

Potrivit preşedintelui CNCD, această şedinţă va avea loc probabil peste două săptămâni.

"Nu înţeleg de ce unii oameni confundă religia cu prostia, cum spunea Steinhardt în 'Jurnalul Fericirii', şi sunt oameni care au o poziţie în societate, prodecan şi părinte, preot, ar trebui să fie mai atenţi când se exprimă în public pe subiecte (...) eu nu aş califica ca fiind sau nu o discriminare, pentru că o să iau parte la şedinţa Colegiului director. Spun doar că atunci când ne exprimăm în public (...) trebuie să fim mult mai atenţi când ne alegem cuvintele şi să ne exprimăm clar şi fără a lăsa loc la interpretări, adică eu cred că exprimări de genul viol cu consimţământ - ori e viol, ori e o relaţie, având un consimţământ, adică cele două împreună nu prea există, în interpretarea mea", este de părere Asztalos Csaba.

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Vasile Răducă privind femeia în Islam, în opinia lui Asztalos Csaba, e bine să se evite generalizările.

"Din punctul meu de vedere, e bine să evităm generalizările. Aşteptările mele de la un preot, de la un teolog sunt mult mai mari decât o astfel de declaraţie despre Islam şi despre condiţia femeii în Islam", a adăugat Asztalos Csaba.

Universitatea din Bucureşti a anunţat miercuri că profesorul Vasile Răducă şi-a depus demisia din funcţia de prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul".

Conform presei, preotul Vasile Răducă ar fi declarat la Radio Trinitas că ''sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate''. ''Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale, care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul'', ar fi spus Răducă.

De asemenea, el ar fi făcut referire şi la faptul că, ''în Islam, femeia este considerată o lighioană''.

Ulterior, el şi-a exprimat regretul pentru faptul că vorbele sale "au avut un ecou nedorit". AGERPRES/(A, AS - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?