Atac chimic în Siria: Washingtonul vrea să știe dacă Moscova a fost complice (responsabil american)

Atac chimic în Siria: Washingtonul vrea să știe dacă Moscova a fost complice (responsabil american)

Statele Unite caută să stabilească dacă Rusia a fost complice la atacul chimic din Siria atribuit regimului condus de Bashar al-Assad, însă deocamdată nu au tras concluzii, a afirmat marți un oficial american cu rang înalt, citat de AFP.

"Cum este posibil ca forțele lor (ruse) să se afle în aceeași bază ca forțe siriene care au pregătit, planificat și desfășurat acest atac (...) și nu au știut asta dinainte?", s-a întrebat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Este o întrebare pe care trebuie să le-o adresăm rușilor", a adăugat acest oficial, în contextul în care șeful diplomației americane, Rex Tillerson, se află la Moscova pentru a discuta despre atacul respectiv și lovitura americană pedepsire care a urmat.

"Am văzut aceste armate (rusă și siriană) intervenind în foarte strânsă cooperare, la un nivel aproape operațional", a subliniat el.

Cu toate acestea, "nu există consens" în legătură cu "modul de interpretare a informațiilor pe care le avem și pe care continuăm să le adunăm", a adăugat oficialul american.

Un alt responsabil cu rang înalt din cadrul administrației de la Washington a acuzat Moscova că "seamănă confuzie în lume" în legătură cu rolul regimului sirian în acest atac chimic.

Moscova caută sistematic, în opinia lui, să nege responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în acest atac pentru a încerca să îi pună în cauză pe rebeli sau pe jihadiștii din rândul grupării Stat Islamic (SI).

Serviciile americane de informații sunt de părere că SI nu deține gaz sarin, un puternic agent neurotoxic. Washingtonul este "convins" că acesta a fost utilizat în atacul comis la 4 aprilie la Khan Shaykhun, a adăugat responsabilul american.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Așa o fi?

3 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

4 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar