Atac cibernetic împotriva JBS: Biden nu exclude să acţioneze contra Moscovei

Atac cibernetic împotriva JBS: Biden nu exclude să acţioneze contra Moscovei

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat miercuri că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei pentru atacul cibernetic asupra celui mai mare furnizor mondial de carne JBS, care suspectează hackeri ruşi, notează AFP.

Unui jurnalist care l-a întrebat dacă va lua măsuri împotriva omologului său rus, Vladimir Putin, pe care îl va întâlni la Geneva în două săptămâni, Joe Biden a răspuns: "Studiem problema îndeaproape".

"Nu", a spus, totuşi, preşedintele american, întrebat dacă este de părere că liderul de la Kremlin încearcă să-l testeze înainte de întâlnirea lor.

Casa Albă a subliniat că Joe Biden va evoca îngrijorările americane cu prilejul summitului bilateral de la 16 iunie, precum şi în cursul reuniunilor prevăzute chiar înainte cu aliaţii Statelor Unite din G7, NATO şi Uniunea Europeană.

"Ne aşteptăm ca acesta să fie un subiect de discuţie pe parcursul călătoriei preşedintelui", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, cu ocazia briefingului cotidian de presă.

Foto: (c) Leah Millis/REUTERS


"Găzduirea organizaţiilor criminale care încearcă să facă rău, care dăunează infrastructurii esenţiale a Statelor Unite, nu este acceptabilă", a subliniat ea.

"Nu vom tolera asta. Vom vorbi despre acest lucru şi nu excludem nicio opţiune", a continuat purtătoarea de cuvânt.

Grupul brazilian JBS a descoperit la sfârşitul săptămânii trecute că mai multe servere pe care se bazează sistemul său informatic din America de Nord şi Australia au fost vizate de hackeri.

JBS a indicat autorităţilor americane că este ţinta unui atac cibernetic ransomware din partea unei "organizaţii criminale cu sediul probabil în Rusia", potrivit Casei Albe, care nu a acuzat direct Kremlinul.

Un atac de acest tip a vizat la începutul lui mai compania americană Colonial Pipeline care deţine cea mai importantă reţea de conducte petroliere din SUA. Washingtonul a sancţionat Moscova de mai multe ori pentru atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite.

"Preşedintele Biden crede cu tărie că preşedintele Putin şi guvernul rus au un rol de jucat în oprirea şi prevenirea acestor atacuri. Deci va fi un subiect de discuţie atunci când se vor întâlni", a insistat Jen Psaki.

La rândul său, Kremlinul a afirmat miercuri că este pregătit să examineze orice solicitare a SUA privind atacul cibernetic vizând JBS.

"Există contacte prin intermediul canalelor diplomatice", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...