Atac la Londra: Theresa May confirmă că răniții sunt de mai multe naționalități, inclusiv doi români

Atac la Londra: Theresa May confirmă că răniții sunt de mai multe naționalități, inclusiv doi români

Prim-ministrul britanic Theresa May a confirmat joi că persoanele rănite în atacul de miercuri din fața Palatului Westminster sunt de mai multe naționalități și includ 12 britanici, trei elevi francezi, doi români, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un italian, un chinez, un american și doi greci, transmit Reuters și DPA.

* LIVE UPDATE Atac la Londra: 5 morți, printre care atacatorul și un polițist, și circa 40 de răniți (nou bilanț al poliției) (FOTO/VIDEO)

În atac au fost răniți și trei polițiști. Trei persoane și-au pierdut viața în incident, un polițist britanic de 48 de ani, Keith Palmer, un bărbat între 40 și 50 de ani și o femeie de 43 de ani, Aysha Frade, care avea naționalitate britanică, dar era de origine spaniolă. Autorul atacului a fost împușcat mortal de poliție.

Într-o declarație făcută în Camera Comunelor, May a mai informat că autorul atacului, pe care l-a numit 'o figură periferică', era născut în Marea Britanie și a fost anchetat de serviciile de informații interne MI5 pentru legături cu extremismul violent.

'Nu era inclus în actualul tablou de intelligence. Nu existau informații cu privire la intențiile sale sau la complot', a spus ea, care a precizat că nu au existat anterior informații despre intențiile autorului. Ea a adăugat că atacul a fost inspirat de ideologia islamistă.

Șefa executivului britanic a precizat că nivelul de alertă antiteroristă nu va fi modificat în urma atacului de miercuri de la Londra și a subliniat că 'terorismul nu se va impune'. ''În aceste momente este atât de important să arătăm că valorile noastre sunt cele care vor prevala, că teroriștii nu vor câștiga, că ne vom trăi viețile arătând acea unitate a obiectivelor și a valorilor pe care le împărtășim ca o națiune ce avansează și garantează că teroriștii vor fi înfrânți. Cel mai bun răspuns la terorism îl găsim în milioanele de acte de normalitate'', a continuat Theresa May.

''Nu ne este frică și nu vom fi niciodată descurajați în fața terorismului. Libera exprimare, drepturile omului și statul de drept sunt întruchipate în parlament'', a spus șefa guvernului britanic, calificând atentatul de miercuri drept un ''atac contra libertății și un act de terorism care a încercat să reducă la tăcere democrația''.

De asemenea, May a anunțat că vor fi sporite acțiunile de patrulare ale poliției pe străzi, ca o măsură de precauție. Este în desfășurare o anchetă antiteroristă, iar aceasta va oferi detalii despre pregătirea, motivarea și eventuala existență a unor complici implicați în planificarea atacului, a mai spus ea. May a confirmat că poliția a efectuat percheziții la șase adrese din Londra și Birmingham, în cursul cărora au fost operate opt arestări.

Începând din iunie 2013, poliția și serviciile de securitate britanice au zădărnicit 13 tentative de atacuri teroriste în Marea Britanie, a menționat premierul britanic.

Ea a mulțumit ''prietenilor și aliaților din întreaga lume care au arătat solidaritate'' cu țara sa după atacul de miercuri din apropierea parlamentului britanic.

La discursul premierului britanic în fața Camerei Comunelor a fost prezent și ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, în semn de solidaritate cu poporul britanic. ''Domnule, apreciem prezența și dovada de solidaritate ale dumneavoastră'', a declarat președintele Camerei Comunelor, John Bercow. Anterior, Ayrault s-a întâlnit cu familiile celor trei liceeni francezi răniți în atacul de miercuri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia