Atacul asupra Nord Stream: Drone neidentificate, observate în apropierea gazoductului

Atacul asupra Nord Stream: Drone neidentificate, observate în apropierea gazoductului

Drone neidentificate au fost observate în apropierea instalațiilor offshore cu câteva zile înainte de atacul Nord Stream, potrivit unei scrisori a agenției norvegiene de securitate energetică.

Mai multe explozii au avut loc în urmă cu câteva zile în apropierea Nord Stream

Cu doar câteva zile înainte ca gazoductul Nord Stream să fie atacat , drone neidentificate au fost observate în apropierea instalațiilor offshore în largul coastei norvegiene, a declarat agenția norvegiană de securitate energetică.

Companiile operatoare de pe platforma continentală norvegiană (NCS) au dat recent avertismente/notificări cu privire la o serie de observații cu privire la drone/aeronave neidentificate în apropierea instalațiilor offshore”, a declarat Petroleumstilsynet din Norvegia într-o scrisoare de vineri, 23 septembrie, scrie Businessinsider.com .

Nord Stream 1 și 2 constau fiecare din două conducte care transportă gaze naturale din Rusia către Europa. De luni, au fost raportate în total patru scurgeri în conductele din apropierea insulei Bornholm din partea daneză a Mării Baltice, la aproximativ 1.000 de kilometri (620 de mile) de unde au fost observate dronele.

Unele guverne occidentale suspectează că gazoductele au fost sabotate intenționat, unele arătând cu degetul spre Rusia.

Petroleumstilsynet a organizat joi o reuniune extraordinară a Forumului pentru Siguranță pentru companiile și sindicatele implicate în industria petrolului și gazelor din Norvegia.

O parte din contextul îmbunătățirii pregătirii sunt rapoartele primite în ultimele săptămâni de creștere a activității dronelor pe NCS”, se arată într-un comunicat de presă.

„Acestea au fost de dimensiuni diferite, iar prezența lor a crescut – mai ales în septembrie”.

Poliția a demarat o anchetă

Poliția norvegiană investighează acum cazuri în care dronele au încălcat zona de siguranță din jurul instalațiilor, a adăugat acesta.

Toate platformele sunt înconjurate de o zonă de siguranță, care se extinde, în general, la 500 de metri (aproximativ 0,3 mile) față de instalație și la aceeași sumă deasupra punctului său cel mai înalt. Navelor și aeronavelor neautorizate le este interzis să opereze în zonă, iar Petroleumstilsynet avertizează că încălcarea acestor zone „poate fi pedepsită prin lege”.

Vom îndemna o vigilență sporită, o revizuire a măsurilor de pregătire pentru situații de urgență și a răspunsului la incident și schimbul de informații”, a spus agenția operatorilor în scrisoare.

Germania a anulat planurile de a pune în funcțiune Nord Stream 2 după ce Rusia a mutat forțele în Ucraina în februarie.

Iar la începutul lunii septembrie, gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a întrerupt furnizarea de gaz a Nord Stream 1 către Europa. Atât Gazprom, cât și Kremlinul au spus că acest lucru a fost din cauza unor probleme tehnice.

CIA și NATO: Este un act de sabotaj

Discuând despre scurgerile de informații din această săptămână, fostul director CIA John Brennan a declarat pentru CNN: „Acesta este în mod clar un act de sabotaj de un fel și Rusia este cu siguranță cel mai probabil suspect”.

Ucraina a acuzat Rusia că a provocat daune conductelor într-un „atac terorist” și „un act de agresiune” la adresa UE, ca parte a eforturilor de a-și destabiliza economia.

Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile”, a declarat joi NATO. Acesta a amenințat că va răzbuna, spunând că, dacă prejudiciul ar fi cauzat de sabotaj, „ar fi primit un răspuns unit și hotărât”.

Președintele rus Vladimir Putin a numit scurgerile de informații „un act de terorism internațional”, în timp ce un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat pentru Reuters că terorismul sponsorizat de stat ar putea fi de vină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”