Atacuri aeriene în apropierea frontierei Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt

Atacuri aeriene în apropierea frontierei Rafah, între Fâșia Gaza și Egipt

Multiple atacuri aeriene au avut loc marți la aproximativ un kilometru de punctul de trecere Rafah, potrivit unui reporter CNN aflat la punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza.

Camioane umanitare așteaptă în partea egipteană a punctului de trecere Rafah FOTO EPA-EFE

„Două raiduri aeriene au lovit la 15 minute distanță unul de altul, la aproximativ 1 kilometru de punctul de trecere Rafah. Zgomote puternice provocate de lovituri aeriene s-au auzit la fiecare 30 de minute începând de marți, la ora locală 4 dimineața”, a precizat reportul CNN.

În înregistrările video filmate acesta de pe partea egipteană, se pot vedea coloane de fum ridicându-se dincolo de poarta principală a punctului de trecere Rafah.

Zeci de camioane se află pe partea egipteană a punctului de frontieră, așteptând să intre în Gaza, a precizat reporterul.

Punctul de trecere de la Rafah este singura ieșire pe care pot intra provizii, dar a rămas închis cea mai mare parte a săptămânii trecute. Ajutoarele umanitare s-au acumulat pe partea egipteană a frontierei care a rămas închisă inclusiv pentru palestinienii cu dublă cetățenie care așteaptă de câteva zile, sperând să treacă.

Armata israeliană a declarat marți că răspunde cu "focuri de tancuri și artilerie spre posturi militare aparținând Hezbollah", după ce "două rachete antitanc" au fost trase în apropierea graniței cu Libanul.

O rachetă antitanc a fost trasă asupra unui vehicul în Metula, iar o a doua a fost trasă asupra unui tanc în Misgav-Am, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) pentru CNN.

IDF a explicat pentru CNN că marți a văzut „atacuri crescânde” asupra mijloacelor sale de colectare a informațiilor și că lucrează pentru a repara unele dintre pagubele provocate.

Purtătorul de cuvânt al FDI, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat marți dimineață, într-un briefing, că au existat răniți de ambele părți. Potrivit IDF, doi soldați în rezervă au fost răniți la Metula și au fost transferați la un spital pentru tratament.

Organizația Mondială a Sănătății cere acces urgent în Gaza pentru a livra ajutoare și medicamente, în timp ce avertizează asupra unei crize umanitare pe termen lung.

Aproximativ jumătate dintre cei 2.800 de palestinieni uciși erau femei și copii, au declarat oficiali ai OMS într-o ședință de informare raportată de agenția de știri Reuters. Alte 11.000 de persoane au fost rănite în Gaza de la începutul bombardamentelor de represalii ale Israelului, ca urmare a atacurilor ucigașe ale Hamas.

Agenția ONU se întâlnește astăzi cu "factorii de decizie" pentru a deschide accesul în Gaza cât mai curând posibil - în prezent nu există nicio cale de intrare sau ieșire.

Oficialii au mai spus că au avut loc 115 atacuri asupra unităților sanitare și că majoritatea spitalelor din Gaza nu funcționează, iar apa și electricitatea sunt reduse.

"Îngrijorările legate de deshidratare și de bolile transmise prin apă sunt ridicate, având în vedere colapsul serviciilor de apă și de canalizare", a declarat agenția ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA. "Oamenii vor începe să moară fără apă".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?