Atacuri armate în SUA: Violenţa începe cu limbajul care incită la ură (presa germană)

Discursul public referitor la migraţie a jucat un rol în sângerosul atac comis sâmbătă în Texas de un presupus susţinător al ''supremaţiei albilor'', scrie marţi într-un editorial cotidianul german Stuttgarter Nachrichten, preluat de dpa.

"Fantezia cu 'invazia' care l-a motivat pe atacatorul din El Paso încinge spiritele şi în Germania. De aceea este cu atât mai important de remarcat că evenimentele din SUA au arătat încă o dată că violenţa începe cu limbajul care incită la ură", notează cotidianul german.

"Toată această retorică falsă şi instigatoare la ură promovată de Casa Albă, despre 'valuri', 'inundaţii' sau 'invazii', este omniprezentă şi în Germania. Acest val nu există, nici în SUA şi nici în Germania. Cele 890.000 de sosiri (de migranţi) din 2015 au fost multe, au creat o criză, dar niciun german nu este în pericol de 'înec'. Cei care folosesc astfel de cuvinte pun bazele extremismului" - conchide Stuttgarter Zeitung.

Pe de altă parte, Frankfurter Allgemeine Zeitung subliniază problema pe care continuă să o reprezinte în SUA puternica influenţă de care se bucură lobby-ul armelor.

"America trebuie să înfrunte realitatea faptului că nu este ameninţată doar de terorismul islamist, ci şi de terorismul de extrema dreaptă comis mai ales de tineri. Sunt tineri nevrotici sau psihotici, ori ambele în unele cazuri. Cu arme militare în mână, se transformă în maşini ucigaşe", observă FAZ.

"Bineînţeles că acum vor fi apeluri la înăsprirea regimului armelor. Astfel de apeluri fac parte din ritualul trist care vine după asemenea masacre şi care dispare apoi ca şi cum n-ar fi fost. Cât timp lobby-ul armelor continuă să se bucure de o puternică influenţă, cât timp politicienii, în frunte cu preşedintele, continuă să fie finanţaţi de acest lobby, bunul simţ nu va avea nicio şansă în faţa armelor", conchide ziarul german, menţionând că, "în cazul în care preşedintele american Donald Trump va lua în considerare acum înăsprirea legislaţiei privind armele, ar fi trebuit să facă de multă vreme acest lucru". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade