Atacuri armate în SUA: Violenţa începe cu limbajul care incită la ură (presa germană)

Atacuri armate în SUA: Violenţa începe cu limbajul care incită la ură (presa germană)

Discursul public referitor la migraţie a jucat un rol în sângerosul atac comis sâmbătă în Texas de un presupus susţinător al ''supremaţiei albilor'', scrie marţi într-un editorial cotidianul german Stuttgarter Nachrichten, preluat de dpa.

"Fantezia cu 'invazia' care l-a motivat pe atacatorul din El Paso încinge spiritele şi în Germania. De aceea este cu atât mai important de remarcat că evenimentele din SUA au arătat încă o dată că violenţa începe cu limbajul care incită la ură", notează cotidianul german.

"Toată această retorică falsă şi instigatoare la ură promovată de Casa Albă, despre 'valuri', 'inundaţii' sau 'invazii', este omniprezentă şi în Germania. Acest val nu există, nici în SUA şi nici în Germania. Cele 890.000 de sosiri (de migranţi) din 2015 au fost multe, au creat o criză, dar niciun german nu este în pericol de 'înec'. Cei care folosesc astfel de cuvinte pun bazele extremismului" - conchide Stuttgarter Zeitung.

Pe de altă parte, Frankfurter Allgemeine Zeitung subliniază problema pe care continuă să o reprezinte în SUA puternica influenţă de care se bucură lobby-ul armelor.

"America trebuie să înfrunte realitatea faptului că nu este ameninţată doar de terorismul islamist, ci şi de terorismul de extrema dreaptă comis mai ales de tineri. Sunt tineri nevrotici sau psihotici, ori ambele în unele cazuri. Cu arme militare în mână, se transformă în maşini ucigaşe", observă FAZ.

"Bineînţeles că acum vor fi apeluri la înăsprirea regimului armelor. Astfel de apeluri fac parte din ritualul trist care vine după asemenea masacre şi care dispare apoi ca şi cum n-ar fi fost. Cât timp lobby-ul armelor continuă să se bucure de o puternică influenţă, cât timp politicienii, în frunte cu preşedintele, continuă să fie finanţaţi de acest lobby, bunul simţ nu va avea nicio şansă în faţa armelor", conchide ziarul german, menţionând că, "în cazul în care preşedintele american Donald Trump va lua în considerare acum înăsprirea legislaţiei privind armele, ar fi trebuit să facă de multă vreme acest lucru". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”