Atentat la Berlin: Șoferul de camion polonez, condus pe ultimul drum de oficiali și camionagii într-un sat din Polonia

Atentat la Berlin: Șoferul de camion polonez, condus pe ultimul drum de oficiali și camionagii într-un sat din Polonia

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, o reprezentantă a guvernului polonez, precum și un diplomat german au luat parte, vineri, la funeraliile șoferului de camion care a fost ucis înainte de atentatul comis la 19 decembrie într-un târg de Crăciun la Berlin, informează AFP.

Lukasz Urban, 37 de ani, va fi înhumat în satul Babie, în Pomerania Occidentală, în nord-vestul Poloniei.

În momentul când a început, la miezul zilei, mesa celebrată de arhiepiscopul diocezei Szczecin, Mgr. Henryk Wejman, camionagii polonezi au adus un omagiu colegului lor, făcând să răsune claxoanele vehiculelor lor, oprite în toată Polonia. Circa 120 de camioane ar urma să ajungă în după-amiaza zilei de vineri în acest sat, pentru a exprima solidaritatea cu victima și familia sa.

Lukasz Urban a fost găsit mort pe scaunul pasagerului în camionul cu care teroristul Anis Amri a pătruns în mulțimea de la târgul de Crăciun, ucigând 12 persoane și rănind 48.

Potrivit proprietarului polonez al companiei de transport pentru care lucra Lukasz Urban, el a opus rezistență agresorului său. În fotografia arătată de poliția germană, el a văzut pe fața lui Lukasz urme de lovituri violente.

Șoferul de camion a fost ucis prin împușcare înainte de atentat, contrar ipotezei avansate într-o primă etapă de presa germană, conform căreia el ar fi deviat camionul în momentul masacrului, salvând astfel viețile mai multor trecători. Parchetul federal german a confirmat joi că sistemul de frânare automat al camionului a fost cel care a oprit cursa mortală după 70 și 80 de metri, evitând "consecințe și mai grave".

Costurile funeraliilor au fost preluate de statul polonez. O mișcare de solidaritate lansată de un camionagiu britanic, Dave Duncan, a primis strângerea a peste 177.000 de lire (aproape 206.000 de euro) pentru văduva șoferului polonez, Zuzanna, și fiul lor de 17 ani. Șoferii de camion polonezi au lansat o chetă similară.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat