Atentat la Istanbul: Cei trei kamikaze au plănuit să ia ostatici zeci de pasageri (presa turcă)

Atentat la Istanbul: Cei trei kamikaze au plănuit să ia ostatici zeci de pasageri (presa turcă)

Cei trei kamikaze de pe aeroportul internațional Atatürk din Istanbul au plănuit să ia ostatici zeci de pasageri în interiorul terminalului înainte de a-și detona încărcăturile explozive, a informat vineri cotidianul turc Sabah, relatează AFP.

Cel puțin 44 de persoane au fost ucise și peste 260 au fost rănite marți seara într-un triplu atentat sinucigaș, cel mai sângeros dintr-o serie de atacuri comise la Istanbul de la începutul anului.

Potrivit cotidianului Sabah, apropiat guvernului, bilanțul victimelor ar fi fost mult mai mare dacă atacatorii nu ar fi fost interceptați la intrarea în terminal de un ofițer de poliție.

"Jachetele pe care le purtau, în pofida căldurii, pentru a ascunde încărcăturile explozive au atras atenția unor civili și a unui ofițer de poliție", precizează ziarul.

Cei trei autori ai atacurilor sinucigașe de marți proveneau din Rusia, Uzbekistan și Kârgâzstan, potrivit unui oficial turc. Atacurile, începute la ora locală 21:22 (18:22 GMT), au vizat diferite zone pe aeroportul internațional Atatürk din Istanbul. Atacatorii au sosit la aeroport cu un taxi.

Autoritățile turce bănuiesc că în spatele atentatului s-ar afla organizația jihadistă Stat Islamic (SI), însă gruparea teroristă nu a revendicat până în prezent atacul.

Potrivit cotidianului Hürriyet, cei trei kamikaze au închiriat un apartament în cartierul Fatih, unde trăiesc numeroși sirieni, palestinieni, libanezi și iordanieni, plătind un avans de 24.000 de lire turcești (circa 7.500 de euro) pentru un an. Ziarul a obținut mărturiile mai multor localnici.

Un vecin care locuia deasupra, și care nu i-a văzut niciodată pe cei trei, a povestit că s-a plâns autorităților de mirosul de substanțe chimice care venea după miezul nopții din apartamentul închiriat. "M-am dus la mukhtar (responsabilul cartierului) care m-a trimis la poliție", a spus el.

"Poliția a venit să discute cu mine după atentate....Am locuit deasupra unor bombe", a declarat el pentru ziar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…