Atentat la siguranța națională: Cupru Min a vândut toată producția unui mafiot chinez pentru care SRI ceruse retragerea cetățeniei române (tolo.ro)

Atentat la siguranța națională: Cupru Min a vândut toată producția unui mafiot chinez pentru care SRI ceruse retragerea cetățeniei române (tolo.ro)

Cupru Min a vândut în octombrie 2017 toată producția sa către societatea Merlion Resources din Hong Kong, reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, arată o investigație realizată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan și publicată pe tolo.ro .

Numele său apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.

Wang Yang era denumit în stenogramele DIICOT ”Senatorul”.

În 1999, Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.

În 2011, ambasadorul Chinei la București, Liu Zengwen, și prim-ministrul României, Emil Boc, și Wang Yan au inaugurat ”China Town”, în Afumați.

SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru ”.

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei, invocând art. 3, literele f) și l) din Legea Siguranței Naționale, ceea ce înseamnă că Alexandru Ioan a făcut parte din organizații care s-au ocupat fie cu ”subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țarii ”, fie cu ”acte de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”, arată tolo.ro.

În 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.

Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

„Prin semnătura lui Wang Yan, toată producția este transportată în China, pentru că România nu mai are industrie metalurgică neferoasă”, se mai arată pe tolo.ro.

Contractul din octombrie 2017 prin care Cupru Min vinde toată producția sa către Merlion, firmă în numele căreia semnează Wang Yan.

Citește întreaga investigație aici.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...