Atentate în Afganistan: Cel puţin 37 de morţi, inclusiv 10 jurnalişti

Atentate în Afganistan: Cel puţin 37 de morţi, inclusiv 10 jurnalişti

Cel puţin 37 de persoane, dintre care 10 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa luni în Afganistan într-o serie de atentate sângeroase la Kabul şi în sudul ţării, relatează AFP.

Un dublu atentat sinucigaş a lovit capitala afgană luni dimineaţa, fiind ucise cel puţin 25 de persoane, inclusiv fotograful şef al biroului AFP de la Kabul, Shah Marai. Alţi opt jurnalişti, care lucrau pentru diferite posturi de radio şi televiziune afgane, au fost de asemenea ucişi, în cea de-a doua deflagraţie survenită în mijlocul reporterilor.

Atacul de la Kabul a fost urmat de un alt atentat sinucigaş la Kandahar (sud), soldat cu moartea a 11 copii, şi de moartea prin împuşcare a unui reporter afgan al BBC în limba paştună la Khost, în sud-estul Afganistanului.

Dublul atentat de la Kabul a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic, care i-a denunţat într-un comunicat ''pe apostaţii forţelor de securitate şi ai media''. Cele două explozii s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 49 de răniţi, potrivit Ministerului afgan de Interne.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Centrul jurnaliştilor din Afganistan (AJC) au înregistrat nouă jurnalişti ucişi la Kabul. ''Este vorba de cel mai sângeros atac (împotriva jurnaliştilor) de la căderea regimului talibanilor în decembrie 2001'', a subliniat RSF într-un comunicat.

La sfârşitul dimineţii, un nou atentat, comis cu o maşină-capcană de un kamikaze, a ucis 11 copii, care se strânseseră în jurul unui convoi militar al NATO, în apropiere de aeroportul militar din Kandahar, în sud, a indicat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Said Aziz Ahmad Azizi. Un număr de 16 persoane, inclusiv opt militari români şi doi poliţişti afgani, au fost rănite în atentat, care nu a fost revendicat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia